Developer diaries: een nieuwe module

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 660 keer bekeken

Het uitbrengen van een nieuwe module is een spannende gebeurtenis voor iedereen binnen ons bedrijf. Het kan maanden – soms wel jaren – duren voor een idee uitgroeit tot een product op de markt. In deze blog neemt Roy de Putter (Technical Support) je mee in het ontwikkelproces van een nieuwe module.

De wens

Elke nieuwe ontwikkeling begint met een specifieke vraag of wens. Regelmatig krijgen wij van onze (potentiële) klanten vragen die beginnen met: “Is het ook mogelijk om binnen Normec Foodcare Online….”. Deze vragen zijn voor ons de meest waardevolle input die klanten kunnen leveren, omdat ze ons laten weten waar de behoeften vanuit de markt liggen. Gelukkig kunnen we klanten vaak vertellen dat het met kleine aanpassingen tóch mogelijk is om aan de vraag te voldoen binnen de huidige modules. In andere gevallen leiden specifieke vraagstukken tot maatwerkprojecten of doorontwikkelingen van de module. Als een vraag volledig buiten de functionaliteit van de huidige modules valt en we hiervoor mogelijkheden zien binnen de markt, gaan we over tot de ontwikkeling van een nieuwe module.

De eerste schetsen

Bij het ontwikkelen van een nieuwe module starten we allereerst met het maken van ruwe schetsen. Dat zijn bijvoorbeeld flowschema’s waarin de processen van de module worden toegelicht. Deze schetsen maken de abstracte ideeën tastbaar en maken het makkelijker voor collega’s om input te leveren.

De tekentafel

In diverse brainstormsessies bedenken we welke functionaliteiten de nieuwe module moet bevatten. Aangezien elke functionaliteit op meerdere manieren te ontwerpen is, werken we meerdere opties uit. Tijdens interne overleggen wegen we de voor- en nadelen tegen elkaar af en kiezen we een ontwerp.

De testcase

De volgende stap is nagaan of het ontwerp flexibel genoeg is om de verschillende werkwijzen die klanten toepassen te kunnen digitaliseren. We vragen dan enkele klanten om de huidige werkwijzen met ons te delen, waarna we nagaan of verdere aanpassingen in het ontwerp nodig zijn. Zo toetsen we of ook de meest creatieve testcases voldoende te digitaliseren zijn.

Planning

Als we met het hele team enthousiast zijn over het ontwerp, gaan we aan de slag met de ontwikkelingsplanning. Aangezien we naast de ontwikkeling van nieuwe modules ook andere soorten ontwikkelingen op de planning hebben staan, is het maken van een passende planning vaak de grootste uitdaging. We zijn een ambitieus team. Zo moeten support issues zo snel mogelijk opgelost worden. Ook willen we onze applicatie voortdurend laten aansluiten op veranderingen in de markt en wensen van onze klanten. Dit betekent ook dat er doorontwikkelingen binnen de huidige modules moeten blijven plaatsvinden. Gelukkig zijn er de afgelopen tijd veel veranderingen geweest op dit vlak en hebben we nu zelfs eigen developers aangenomen. Zo kunnen we de ontwikkeling van nieuwe modules beter en strakker inplannen.

Voorbereiding

Voordat de developers aan de slag gaan, moet er een uitgebreide documentatie geschreven worden. Hierin staat de werking van de gehele module beschreven. Alle randvoorwaarden van alle knoppen, tabellen en velden zijn hierin stuk voor stuk uitvoerig uitgewerkt.

Ontwikkelingsfase

Als de volledige documentatie klaar is, gaan we de module daadwerkelijk ontwikkelen. Onze developers zetten het geschreven ontwerp om in programmeertaal. Ze werken hierbij nauw samen met de productmanager via de Agile methodiek.

Oplevering

Als alle onderdelen uit het ontwerp volledig zijn geprogrammeerd, leveren we de module op. De module is dan in de basis gereed, maar nog niet klaar om verkocht te worden. Deze moet namelijk eerst nog uitvoerig getest worden.

Testfase

Tijdens de testfase worden allereerst intern tal van testen uitgevoerd. Vervolgens draaien enkele klanten een pilot met de module. We selecteren onze pilotklanten zodanig dat er een breed scala aan producenten uit verschillende takken vertegenwoordigd is. Uit de pilots komt belangrijke feedback naar voren, welke waar nodig weer verwerkt wordt in de doorontwikkeling van de module. Daarna kunnen we onze klanten en andere bedrijven blij maken met een nieuwe module.

Meer informatie?

Benieuwd naar onze online QA oplossingen? Bekijk hier onze modules.

roy-de-putter.jpg
Auteur: Roy de Putter Productmanager Normec Foodcare Online
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met het digitaliseren van het kwaliteitssysteem?

Stuur jouw gegevens naar onze Accountmanager Martijn van de Wiel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief