• Nederlands
    • Engels
    • Duits

Developer diaries: een nieuwe module

Het uitbrengen van een nieuwe module is een spannende gebeurtenis voor iedereen binnen ons bedrijf. Het kan maanden – soms wel jaren – duren voor een idee uitgroeit tot een product op de markt. In deze blog neemt Roy de Putter (Technical Support) je mee in het ontwikkelproces van een nieuwe module.

De wens

Elke nieuwe ontwikkeling begint met een specifieke vraag of wens. Regelmatig krijgen wij van onze (potentiële) klanten vragen die beginnen met: “Is het ook mogelijk om binnen Normec CareNet Online….”. Deze vragen zijn voor ons de meest waardevolle input die klanten kunnen leveren, omdat ze ons laten weten waar de behoeften vanuit de markt liggen. Gelukkig kunnen we klanten vaak vertellen dat het met kleine aanpassingen tóch mogelijk is om aan de vraag te voldoen binnen de huidige modules. In andere gevallen leiden specifieke vraagstukken tot maatwerkprojecten of doorontwikkelingen van de module. Als een vraag volledig buiten de functionaliteit van de huidige modules valt en we hiervoor mogelijkheden zien binnen de markt, gaan we over tot de ontwikkeling van een nieuwe module.

De eerste schetsen

Bij het ontwikkelen van een nieuwe module starten we allereerst met het maken van ruwe schetsen. Dat zijn bijvoorbeeld flowschema’s waarin de processen van de module worden toegelicht. Deze schetsen maken de abstracte ideeën tastbaar en maken het makkelijker voor collega’s om input te leveren.

De tekentafel

In diverse brainstormsessies bedenken we welke functionaliteiten de nieuwe module moet bevatten. Aangezien elke functionaliteit op meerdere manieren te ontwerpen is, werken we meerdere opties uit. Tijdens interne overleggen wegen we de voor- en nadelen tegen elkaar af en kiezen we een ontwerp.

De testcase

De volgende stap is nagaan of het ontwerp flexibel genoeg is om de verschillende werkwijzen die klanten toepassen te kunnen digitaliseren. We vragen dan enkele klanten om de huidige werkwijzen met ons te delen, waarna we nagaan of verdere aanpassingen in het ontwerp nodig zijn. Zo toetsen we of ook de meest creatieve testcases voldoende te digitaliseren zijn.

Planning

Als we met het hele team enthousiast zijn over het ontwerp, gaan we aan de slag met de ontwikkelingsplanning. Aangezien we naast de ontwikkeling van nieuwe modules ook andere soorten ontwikkelingen op de planning hebben staan, is het maken van een passende planning vaak de grootste uitdaging. We zijn een ambitieus team. Zo moeten support issues zo snel mogelijk opgelost worden. Ook willen we onze applicatie voortdurend laten aansluiten op veranderingen in de markt en wensen van onze klanten. Dit betekent ook dat er doorontwikkelingen binnen de huidige modules moeten blijven plaatsvinden. Gelukkig zijn er de afgelopen tijd veel veranderingen geweest op dit vlak en hebben we nu zelfs eigen developers aangenomen. Zo kunnen we de ontwikkeling van nieuwe modules beter en strakker inplannen.

Voorbereiding

Voordat de developers aan de slag gaan, moet er een uitgebreide documentatie geschreven worden. Hierin staat de werking van de gehele module beschreven. Alle randvoorwaarden van alle knoppen, tabellen en velden zijn hierin stuk voor stuk uitvoerig uitgewerkt.

Ontwikkelingsfase

Als de volledige documentatie klaar is, gaan we de module daadwerkelijk ontwikkelen. Onze developers zetten het geschreven ontwerp om in programmeertaal. Ze werken hierbij nauw samen met de productmanager via de Agile methodiek.

Oplevering

Als alle onderdelen uit het ontwerp volledig zijn geprogrammeerd, leveren we de module op. De module is dan in de basis gereed, maar nog niet klaar om verkocht te worden. Deze moet namelijk eerst nog uitvoerig getest worden.

Testfase

Tijdens de testfase worden allereerst intern tal van testen uitgevoerd. Vervolgens draaien enkele klanten een pilot met de module. We selecteren onze pilotklanten zodanig dat er een breed scala aan producenten uit verschillende takken vertegenwoordigd is. Uit de pilots komt belangrijke feedback naar voren, welke waar nodig weer verwerkt wordt in de doorontwikkeling van de module. Daarna kunnen we onze klanten en andere bedrijven blij maken met een nieuwe module.

Meer informatie?

Benieuwd naar onze online QA oplossingen? Bekijk hier onze modules.

Online onderzoek boxarrow-up

Datum

22-08-2019

Categorie

Blog | CareNet Online

Delen

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten