Het uitbrengen van een nieuwe module is een spannende gebeurtenis voor iedereen binnen ons bedrijf. Het kan maanden – soms wel jaren – duren voor een idee uitgroeit tot een product op de markt. In deze blog neemt Roy de Putter (Technical Support) je mee in het ontwikkelproces van een nieuwe module.
Elke nieuwe ontwikkeling begint met een specifieke vraag of wens. Regelmatig krijgen wij van onze (potentiële) klanten vragen die beginnen met: “Is het ook mogelijk om binnen Normec Foodcare Online….”. Deze vragen zijn voor ons de meest waardevolle input die klanten kunnen leveren, omdat ze ons laten weten waar de behoeften vanuit de markt liggen. Gelukkig kunnen we klanten vaak vertellen dat het met kleine aanpassingen tóch mogelijk is om aan de vraag te voldoen binnen de huidige modules. In andere gevallen leiden specifieke vraagstukken tot maatwerkprojecten of doorontwikkelingen van de module. Als een vraag volledig buiten de functionaliteit van de huidige modules valt en we hiervoor mogelijkheden zien binnen de markt, gaan we over tot de ontwikkeling van een nieuwe module.
Bij het ontwikkelen van een nieuwe module starten we allereerst met het maken van ruwe schetsen. Dat zijn bijvoorbeeld flowschema’s waarin de processen van de module worden toegelicht. Deze schetsen maken de abstracte ideeën tastbaar en maken het makkelijker voor collega’s om input te leveren.
In diverse brainstormsessies bedenken we welke functionaliteiten de nieuwe module moet bevatten. Aangezien elke functionaliteit op meerdere manieren te ontwerpen is, werken we meerdere opties uit. Tijdens interne overleggen wegen we de voor- en nadelen tegen elkaar af en kiezen we een ontwerp.
De volgende stap is nagaan of het ontwerp flexibel genoeg is om de verschillende werkwijzen die klanten toepassen te kunnen digitaliseren. We vragen dan enkele klanten om de huidige werkwijzen met ons te delen, waarna we nagaan of verdere aanpassingen in het ontwerp nodig zijn. Zo toetsen we of ook de meest creatieve testcases voldoende te digitaliseren zijn.
Als we met het hele team enthousiast zijn over het ontwerp, gaan we aan de slag met de ontwikkelingsplanning. Aangezien we naast de ontwikkeling van nieuwe modules ook andere soorten ontwikkelingen op de planning hebben staan, is het maken van een passende planning vaak de grootste uitdaging. We zijn een ambitieus team. Zo moeten support issues zo snel mogelijk opgelost worden. Ook willen we onze applicatie voortdurend laten aansluiten op veranderingen in de markt en wensen van onze klanten. Dit betekent ook dat er doorontwikkelingen binnen de huidige modules moeten blijven plaatsvinden. Gelukkig zijn er de afgelopen tijd veel veranderingen geweest op dit vlak en hebben we nu zelfs eigen developers aangenomen. Zo kunnen we de ontwikkeling van nieuwe modules beter en strakker inplannen.
Voordat de developers aan de slag gaan, moet er een uitgebreide documentatie geschreven worden. Hierin staat de werking van de gehele module beschreven. Alle randvoorwaarden van alle knoppen, tabellen en velden zijn hierin stuk voor stuk uitvoerig uitgewerkt.
Als de volledige documentatie klaar is, gaan we de module daadwerkelijk ontwikkelen. Onze developers zetten het geschreven ontwerp om in programmeertaal. Ze werken hierbij nauw samen met de productmanager via de Agile methodiek.
Als alle onderdelen uit het ontwerp volledig zijn geprogrammeerd, leveren we de module op. De module is dan in de basis gereed, maar nog niet klaar om verkocht te worden. Deze moet namelijk eerst nog uitvoerig getest worden.
Tijdens de testfase worden allereerst intern tal van testen uitgevoerd. Vervolgens draaien enkele klanten een pilot met de module. We selecteren onze pilotklanten zodanig dat er een breed scala aan producenten uit verschillende takken vertegenwoordigd is. Uit de pilots komt belangrijke feedback naar voren, welke waar nodig weer verwerkt wordt in de doorontwikkeling van de module. Daarna kunnen we onze klanten en andere bedrijven blij maken met een nieuwe module.
Benieuwd naar onze online QA oplossingen? Bekijk hier onze modules.
Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.
Microbiologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het leven van micro-organismen. Deze zijn alleen met een microscoop waar te nemen. In de levensmiddelenmicrobiologie spelen met name bacterië...
Lees op deze pagina over nieuws en wijzigingen in wet- en regelgeving, standaarden en keurmerken, etc. Wanneer er een oranje pijltje in het blok staat, kan je doorklikken om meer te lezen of een bi...
Chemische gevaren zijn stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid. De oorsprong van deze gevaren is variabel. De stoffen kunnen van nature aanwezig zijn in het product (bijvoorbeeld ...
Wil je jouw medewerkers opleiden voor het controleren en keuren van aardappelen, groenten- en fruitproducten? Dat kan me...
Het is een feit dat je moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Daar hoort ook ee...
Train medewerkers online op ieder moment en op elke gewenste locatie
Bespaar tot 60% van je tijd door digitaal te inspecteren
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Een interne audit uitvoeren is verplicht voor diverse certificeringsnormen. Maar wist je dat een interne audit ook veel ...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!