De populariteit van producten met een keurmerk

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 338 keer bekeken

Consumenten gaan steeds bewuster om met voeding en duurzaamheid. Een keurmerk kan de consument helpen om te kiezen voor een product dat aansluit bij zijn of haar idealen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer keurmerken bijgekomen. Voorbeelden zijn Biologisch, Beter Leven, Fairtrade en On the way to PlanetProof. Welke belangen zijn er voor de producent om bepaalde keurmerken te behalen? En wat komt er bij kijken om een keurmerk te mogen voeren?

Duidelijkheid voor de consument

Keurmerken worden meestal aangeduid door logo’s op de verpakking van een product. Momenteel zijn er in Nederland meer dan 100 logo’s in omloop. Het grote aanbod aan logo’s kan voor de consument verwarrend zijn doordat keurmerken elkaar (deels) overlappen of doordat niet altijd duidelijk is waar een keurmerk precies voor staat. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft daarom aan Milieu Centraal gevraagd om ordening aan te brengen in alle keurmerken en bedrijfslogo’s. Uit deze beoordeling kwamen in januari 2019 10 topkeurmerken naar voren die gangbaar zijn in Nederlandse supermarkten. De beoordelingen van de keurmerken zijn terug te vinden in de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Wat betekent dit voor de producent?

Een product met een keurmerk voldoet aan bepaalde voorschriften. De verschillende schakels in de keten dienen aan deze vereisten te voldoen om het keurmerk op de verpakking te mogen voeren. De voorschriften kunnen betrekking hebben op de samenstelling van het product, de kwaliteit of oorsprong van de grondstoffen of de gebruikte productiemethoden.

Periodiek, meestal jaarlijks, vindt een onafhankelijke audit plaats. In sommige gevallen is dit een onaangekondigde audit. De invulling van de audit is afhankelijk van het keurmerk en het type bedrijf. Tijdens de audit zal veelal een combinatie van documentatie en praktijk gecontroleerd worden. Wanneer tijdens een audit blijkt dat je als bedrijf niet aan de vereisten voldoet, kun je het recht verliezen om het keurmerk te voeren. In enkele gevallen kan zelfs een boete uitgeschreven worden.

Implementeren van een keurmerk

Heb je vragen of wil je hulp bij het implementeren van een keurmerk? Onze Adviseurs helpen je graag. Neem contact met ons op.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief