header oranje fruit en groenten

De populariteit van producten met een keurmerk

04-11-2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 60 keer bekeken

Consumenten gaan steeds bewuster om met voeding en duurzaamheid. Een keurmerk kan de consument helpen om te kiezen voor een product dat aansluit bij zijn of haar idealen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer keurmerken bijgekomen. Voorbeelden zijn Biologisch, Beter Leven, Fairtrade en On the way to PlanetProof. Welke belangen zijn er voor de producent om bepaalde keurmerken te behalen? En wat komt er bij kijken om een keurmerk te mogen voeren?

Duidelijkheid voor de consument

Keurmerken worden meestal aangeduid door logo’s op de verpakking van een product. Momenteel zijn er in Nederland meer dan 100 logo’s in omloop. Het grote aanbod aan logo’s kan voor de consument verwarrend zijn doordat keurmerken elkaar (deels) overlappen of doordat niet altijd duidelijk is waar een keurmerk precies voor staat. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft daarom aan Milieu Centraal gevraagd om ordening aan te brengen in alle keurmerken en bedrijfslogo’s. Uit deze beoordeling kwamen in januari 2019 10 topkeurmerken naar voren die gangbaar zijn in Nederlandse supermarkten. De beoordelingen van de keurmerken zijn terug te vinden in de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Wat betekent dit voor de producent?

Een product met een keurmerk voldoet aan bepaalde voorschriften. De verschillende schakels in de keten dienen aan deze vereisten te voldoen om het keurmerk op de verpakking te mogen voeren. De voorschriften kunnen betrekking hebben op de samenstelling van het product, de kwaliteit of oorsprong van de grondstoffen of de gebruikte productiemethoden.

Periodiek, meestal jaarlijks, vindt een onafhankelijke audit plaats. In sommige gevallen is dit een onaangekondigde audit. De invulling van de audit is afhankelijk van het keurmerk en het type bedrijf. Tijdens de audit zal veelal een combinatie van documentatie en praktijk gecontroleerd worden. Wanneer tijdens een audit blijkt dat je als bedrijf niet aan de vereisten voldoet, kun je het recht verliezen om het keurmerk te voeren. In enkele gevallen kan zelfs een boete uitgeschreven worden.

Implementeren van een keurmerk

Heb je vragen of wil je hulp bij het implementeren van een keurmerk? Onze Adviseurs helpen je graag. Neem contact met ons op.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dienst-etiketteren

Zout: verplicht onderdeel van de voedingswaardetabel

Chips, pizza’s, soepen, kant-en-klaarmaaltijden: allemaal voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Maar waarom zit er zout in en hoeveel gram zout is toegestaan? We eten over het algemeen te veel...
07 December 2018
Kaas-op-planken

Ready to eat. Of niet?

Regelmatig worden producten vanwege een besmetting met Listeria monocytogenes uit de markt teruggeroepen. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden ...
27 Januari 2020
branche-visindustrie

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

Om als foodbedrijf – voor mens en dier – te exporteren naar de USA heb je te maken met aanvullende regelgeving. Om goedgekeurd te worden als leverancier voor jouw klant in de USA, moet...
17 Juni 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu