De populariteit van producten met een keurmerk

04-11-2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 274 keer bekeken

Consumenten gaan steeds bewuster om met voeding en duurzaamheid. Een keurmerk kan de consument helpen om te kiezen voor een product dat aansluit bij zijn of haar idealen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer keurmerken bijgekomen. Voorbeelden zijn Biologisch, Beter Leven, Fairtrade en On the way to PlanetProof. Welke belangen zijn er voor de producent om bepaalde keurmerken te behalen? En wat komt er bij kijken om een keurmerk te mogen voeren?

Duidelijkheid voor de consument

Keurmerken worden meestal aangeduid door logo’s op de verpakking van een product. Momenteel zijn er in Nederland meer dan 100 logo’s in omloop. Het grote aanbod aan logo’s kan voor de consument verwarrend zijn doordat keurmerken elkaar (deels) overlappen of doordat niet altijd duidelijk is waar een keurmerk precies voor staat. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft daarom aan Milieu Centraal gevraagd om ordening aan te brengen in alle keurmerken en bedrijfslogo’s. Uit deze beoordeling kwamen in januari 2019 10 topkeurmerken naar voren die gangbaar zijn in Nederlandse supermarkten. De beoordelingen van de keurmerken zijn terug te vinden in de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Wat betekent dit voor de producent?

Een product met een keurmerk voldoet aan bepaalde voorschriften. De verschillende schakels in de keten dienen aan deze vereisten te voldoen om het keurmerk op de verpakking te mogen voeren. De voorschriften kunnen betrekking hebben op de samenstelling van het product, de kwaliteit of oorsprong van de grondstoffen of de gebruikte productiemethoden.

Periodiek, meestal jaarlijks, vindt een onafhankelijke audit plaats. In sommige gevallen is dit een onaangekondigde audit. De invulling van de audit is afhankelijk van het keurmerk en het type bedrijf. Tijdens de audit zal veelal een combinatie van documentatie en praktijk gecontroleerd worden. Wanneer tijdens een audit blijkt dat je als bedrijf niet aan de vereisten voldoet, kun je het recht verliezen om het keurmerk te voeren. In enkele gevallen kan zelfs een boete uitgeschreven worden.

Implementeren van een keurmerk

Heb je vragen of wil je hulp bij het implementeren van een keurmerk? Onze Adviseurs helpen je graag. Neem contact met ons op.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief