De Oké van René! Dat geeft de burger weer moed!

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 444 keer bekeken

Gelukkig is mijn werk als QA-Manager niet altijd kommer en kwel. Naast de vele verbeterpunten kom ik ook vaak positieve punten tegen. En die verdienen natuurlijk ook de aandacht. De komende periode zal ik over deze positieve punten schrijven onder de naam ‘de Oké van René’. Wederom veel leesplezier! 

Het was tijdens mijn interim opdracht voor de collega’s van Normec Foodcare Online toen ik over de vloer kwam bij een zuivelproducent in het Oosten van het land. De opdracht was helder geformuleerd: René, wil jij het bestaande handboek ombouwen naar een vereenvoudigde beknopte versie die voldoet aan de FSSC 22000 norm? Natuurlijk wil ik dat!

Succesverhaal

Als snel bleek mijn ervaring met de online QA software voldoende om hier vol enthousiasme mee aan de slag te gaan. Ik kreeg direct hulp aangeboden van een stagiair die al werkzaam was binnen deze productielocatie om de theorie met de praktijk te toetsen. Ik kom hier nu wekelijks met veel plezier over de vloer. En met succes! Samen tillen we de kwaliteitszorg naar een beter niveau. Daar ben ik heel trots op!

Als je je focust op de kosten, gaat de kwaliteit omlaag. Als je je focust op kwaliteit, gaan de kosten omlaag.

Voordelen van online QA software

Ik hoor jullie al denken: “Maar René, wat is dat nou, een online QA software? En wat kan ik er mee?”.  Mijn collega’s hebben een QA software ontwikkeld naar aanleiding van de vraag uit de praktijk. Want wat willen wij als QA-managers? Juist. Sneller en efficiënter werken om meer tijd over te houden voor de leuke taken die wij als kwaliteitsmanager binnen ons vak gebied hebben. Digitaliseren heeft zo zijn voordelen:

  • Je realiseert een efficiëntieslag op je kwaliteitsafdeling
  • je houdt grip op de kwaliteitszaken
  • je creëert beter overzicht en bespaart zo tijd op administratieve handelingen

Door de automatisch gegenereerde informatie in te zetten voor continue verbetertrajecten, til je de kwaliteitsborging van je producten naar een hoger niveau én verhoog je de klanttevredenheid. Het online pakket bestaat uit diverse samengestelde modules om kwaliteitsafdelingen optimaal te bedienen. Mede dankzij de modulaire opbouw kun je met de QA software het gehele takenpakket van een QA-manager digitaliseren.

Iets is gauw veranderd, maar nog niet zo gauw verbeterd.

Natuurlijk weet ik uit ervaring dat er een hele hoop werk op je afkomt als je overgaat op een volledig nieuw systeem. Ook voor medewerkers en andere collega’s kan deze verandering spannend zijn. Om dit proces soepeler te laten verlopen, hebben we binnen de afdeling Training en Education een training Communicatie voor Kwaliteitsmanagers ontwikkeld. In deze training leer je om te gaan met verschillende belangen en krijg je handvaten voor een effectievere communicatie.

besmettingsbronnen

Mijn naam is René ter Brugge.  Ik ben werkzaam als trainer en QA adviseur bij Normec Foodcare. Tijdens mijn werk kom ik dagelijks in contact met verschillende voedingsmiddelenbedrijven en medewerkers. Dat er verschillende belangen zijn rondom het woord kwaliteit is voor de meeste van jullie wel bekend. Maar dat als ik nee zeg, dit ook daadwerkelijk nee betekent. Daar moeten de meeste managementteams nog aan wennen. De Nee van René! betekent namelijk niet alleen continu verbeteren en kijken naar een gezonde toekomst, maar óók als QA-manager je eigen grenzen aangeven en deze bewaken. Gelukkig kom ik ook vaak positieve punten tegen. In de Oké van Rene! schrijf ik over deze positieve punten.

Pascal-formaat-website.jpg
Auteur: Rene ter Brugge Trainer / Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief