• Nederlands
    • Engels
    • Duits

De Nee van René! BRC 8 in een notendop

Onlangs heb ik voor een bedrijf een BRC-A certificaat weten te behalen. Je zult wel denken: dat is fijn voor je René, maar wat moet ik met deze info? Dat is toch gewoon je werk? Dat is het zeker, maar zoals meestal te lezen is in mijn columns gaat het niet altijd van een leien dakje. Zo ook deze keer.

Na een bezoek op de productielocatie hebben mijn collega en ik een gedegen plan van aanpak gemaakt voor de werkzaamheden. Althans, dat dachten we… Het omzetten van het bestaande BRC 7 handboek naar de vernieuwde BRC 8 norm zou mijn kerntaak worden. Alleen bleek er een week later helemaal geen handboek te zijn! Maar er stond over 3 maanden wel een onaangekondigde BRC 8 audit gepland…Help!!

Blijf kalm en laat de QA-manager het regelen

De tekst “Keep calm” kom je vaak tegen op T-shirts of koffiemokken bij de verschillende QA-managers. Echter, was er dit keer stress alom. Ik geloof dat ik nog nooit zoveel peentjes gezweet heb als die maandagochtend. Tijdens het eerste bezoek heb ik een nulmeting uitgevoerd op de locatie. Samen met de plaatselijke afdeling QA had ik de kruistabel nagelopen op de vernieuwde fundamentele BRC 8 eisen. Echter had ik toen nog niet de documenten op aanwezigheid gecontroleerd. Had ik dat maar… Na een recente computerstoring waren de complete BRC handboeken van 2018/2019 compleet verdwenen. ICT had alleen een handboek van 2014 terug kunnen halen gebaseerd op HACCP.

Wat je zaait zul je oogsten

Direct na deze schokkende ontdekking heb ik contact gezocht met mijn regiomanager en de directie van het desbetreffende bedrijf. Alle zeilen moesten worden bijgezet om deze audit te laten slagen. We hebben het voor elkaar gekregen dat de onaangekondigde audit in een aangekondigde audit werd omgezet. Direct daarna heb ik mijn organisatie skills moeten gebruiken om alle mensen op de juiste plek te krijgen. De directie had ik als een betonnen muur achter mij staan, om vanaf het directieniveau alle aanpassingen door te voeren op de productievloer. We hebben met man en macht gewerkt om aan alle eisen te voldoen. Zonder de inzet van mijn collega’s en alle medewerkers van deze productielocatie was het certificaat niet behaald. Bedankt!

Herken de gevaren

Loopt jouw mailbox inmiddels over en ben je het overzicht in de jaarplanning kwijt? Normec heeft door het hele land gepassioneerde en ervaren adviseurs in dienst die je graag ondersteunen in de hectische voorbereidingstijd voor het behalen van een audit. Volg onze training BRC 8 op 14 januari  of neem contact op. Mijn collega’s en ik komen graag bij je langs voor een passende oplossing.

rene normec foodcare boxarrow-up

Datum

11-12-2019

Categorie

Blog | Training & Education

Delen

Over René

Mijn naam is René ter Brugge.  Ik ben werkzaam als trainer en projectmanager bij Normec Training & Education. Tijdens mijn werk kom ik dagelijks in contact met verschillende voedingsmiddelenbedrijven en medewerkers. Dat er verschillende belangen zijn rondom het woord kwaliteit is voor de meeste van jullie wel bekend. Maar dat als ik nee zeg, dit ook daadwerkelijk nee betekent. Daar moeten de meeste managementteams nog aan wennen. De Nee van René! betekent namelijk niet alleen continu verbeteren en kijken naar een gezonde toekomst, maar óók als QA-manager je eigen grenzen aangeven en deze bewaken.

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten