De Nee van René! BRC 8 in een notendop

11-12-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 623 keer bekeken

Onlangs heb ik voor een bedrijf een BRC-A certificaat weten te behalen. Je zult wel denken: dat is fijn voor je René, maar wat moet ik met deze info? Dat is toch gewoon je werk? Dat is het zeker, maar zoals meestal te lezen is in mijn columns gaat het niet altijd van een leien dakje. Zo ook deze keer.

Na een bezoek op de productielocatie hebben mijn collega en ik een gedegen plan van aanpak gemaakt voor de werkzaamheden. Althans, dat dachten we… Het omzetten van het bestaande BRC 7 handboek naar de vernieuwde BRC 8 norm zou mijn kerntaak worden. Alleen bleek er een week later helemaal geen handboek te zijn! Maar er stond over 3 maanden wel een onaangekondigde BRC 8 audit gepland…Help!!

Blijf kalm en laat de QA-manager het regelen

De tekst “Keep calm” kom je vaak tegen op T-shirts of koffiemokken bij de verschillende QA-managers. Echter, was er dit keer stress alom. Ik geloof dat ik nog nooit zoveel peentjes gezweet heb als die maandagochtend. Tijdens het eerste bezoek heb ik een nulmeting uitgevoerd op de locatie. Samen met de plaatselijke afdeling QA had ik de kruistabel nagelopen op de vernieuwde fundamentele BRC 8 eisen. Echter had ik toen nog niet de documenten op aanwezigheid gecontroleerd. Had ik dat maar… Na een recente computerstoring waren de complete BRC handboeken van 2018/2019 compleet verdwenen. ICT had alleen een handboek van 2014 terug kunnen halen gebaseerd op HACCP.

Wat je zaait zul je oogsten

Direct na deze schokkende ontdekking heb ik contact gezocht met mijn regiomanager en de directie van het desbetreffende bedrijf. Alle zeilen moesten worden bijgezet om deze audit te laten slagen. We hebben het voor elkaar gekregen dat de onaangekondigde audit in een aangekondigde audit werd omgezet. Direct daarna heb ik mijn organisatie skills moeten gebruiken om alle mensen op de juiste plek te krijgen. De directie had ik als een betonnen muur achter mij staan, om vanaf het directieniveau alle aanpassingen door te voeren op de productievloer. We hebben met man en macht gewerkt om aan alle eisen te voldoen. Zonder de inzet van mijn collega’s en alle medewerkers van deze productielocatie was het certificaat niet behaald. Bedankt!

Herken de gevaren

Loopt jouw mailbox inmiddels over en ben je het overzicht in de jaarplanning kwijt? Normec heeft door het hele land gepassioneerde en ervaren adviseurs in dienst die je graag ondersteunen in de hectische voorbereidingstijd voor het behalen van een audit. Volg onze training BRC 8 op 14 januari of neem contact op. Mijn collega’s en ik komen graag bij je langs voor een passende oplossing.

leveranciersaudit

Mijn naam is René ter Brugge.  Ik ben werkzaam als trainer en projectmanager bij Normec Foodcare. Tijdens mijn werk kom ik dagelijks in contact met verschillende voedingsmiddelenbedrijven en medewerkers. Dat er verschillende belangen zijn rondom het woord kwaliteit is voor de meeste van jullie wel bekend. Maar dat als ik nee zeg, dit ook daadwerkelijk nee betekent. Daar moeten de meeste managementteams nog aan wennen. De Nee van René! betekent namelijk niet alleen continu verbeteren en kijken naar een gezonde toekomst, maar óók als QA-manager je eigen grenzen aangeven en deze bewaken. Gelukkig kom ik ook vaak positieve punten tegen. In de Oké van Rene! schrijf ik over deze positieve punten.

Pascal-formaat-website.jpg
Auteur: Rene ter Brugge Trainer / Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief