De Nee van René! Maak geen slapende honden wakker

29-10-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 459 keer bekeken

Het was tijdens de voorbereidingen op een ISO 22000 audit, toen ik werd opgeschrikt door een jankend geluid. Mijn ogen werden zo groot als theeschotels toen ik een Labradoodle pup van een week of negen in mijn laptopkoffer zag liggen.

Sam de doodle pup, hoe schattig hij ook kijkt, hij hoort hier niet!

Het gebeurt mij niet wekelijks dat ik bij klantenbezoeken verleid word door schattige puppyogen. We spreken hier dan ook over een bijzondere ontmoeting. Wat zegt de wetgeving over huisdieren op een productielocatie?

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Zowel grote als kleine bedrijven die werken met levensmiddelen moeten voldoen aan de HACCP-richtlijnen voor voedselveilig werken. In Verordening (EG) nr. 852/2004 staat in bijlage 2, hoofdstuk 9 het volgende: “adequate maatregelen moeten worden getroffen om schadelijke organismen te bestrijden. Er moeten ook adequate maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat huisdieren op plaatsen kunnen komen waar levensmiddelen worden bewerkt, gehanteerd of opgeslagen.”Om aan deze en andere HACCP-richtlijnen te voldoen kunnen bedrijven gebruikmaken van een door de branche opgestelde goedgekeurde Hygiënecode. De meeste grote bedrijven werken met voedselveiligheidsystemen zoals BRC/IFS en ISO waar de HACCP-richtlijnen de basis van zijn.

Mijn advies: Nee! Dit moet je als bedrijf niet willen

Het gevaar zit in de kruisbesmetting tussen ontlasting, speeksel, zand en alles wat in zijn vacht blijft hangen richting de productie. Op het moment dat er een recall moet plaatsvinden veroorzaakt door een poepbacterie die alleen afkomstig kan zijn van een hond, brengt dit de directie in ernstige verlegenheid. Ook zal er in de media gesproken worden over een voedselschandaal. Dit kan leiden tot een rechtszaak en in het ergste geval een faillissement.

Herken de gevaren

Wil jij als bedrijf zelf de gevaren kunnen herkennen én inschatten? Wij bieden verschillende trainingen aan zoals: Coördinator Voedselveiligheid, HACCP voor HACCP-teamleden, Communicatie voor Kwaliteitsmanagers. Bekijk hier het gehele trainingsaanbod. Onze trainers komen graag bij je langs.

audit food

Mijn naam is René ter Brugge.  Ik ben werkzaam als trainer en projectmanager bij Normec Foodcare. Tijdens mijn werk kom ik dagelijks in contact met verschillende voedingsmiddelenbedrijven en medewerkers. Dat er verschillende belangen zijn rondom het woord kwaliteit is voor de meeste van jullie wel bekend. Maar dat als ik nee zeg, dit ook daadwerkelijk nee betekent. Daar moeten de meeste managementteams nog aan wennen. De Nee van René! betekent namelijk niet alleen continu verbeteren en kijken naar een gezonde toekomst, maar óók als QA-manager je eigen grenzen aangeven en deze bewaken. Gelukkig kom ik ook vaak positieve punten tegen. In de Oké van Rene! schrijf ik over deze positieve punten.

Pascal-formaat-website.jpg
Auteur: Rene ter Brugge Trainer / Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief