• Nederlands
    • Engels
    • Duits

De Nee van René! Maak geen slapende honden wakker

Het was tijdens de voorbereidingen op een ISO 22000 audit, toen ik werd opgeschrikt door een jankend geluid. Mijn ogen werden zo groot als theeschotels toen ik een Labradoodle pup van een week of negen in mijn laptopkoffer zag liggen.

Sam de doodle pup, hoe schattig hij ook kijkt, hij hoort hier niet!

Het gebeurt mij niet wekelijks dat ik bij klantenbezoeken verleid word door schattige puppyogen. We spreken hier dan ook over een bijzondere ontmoeting. Wat zegt de wetgeving over huisdieren op een productielocatie?

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Zowel grote als kleine bedrijven die werken met levensmiddelen moeten voldoen aan de HACCP-richtlijnen voor voedselveilig werken. In Verordening (EG) nr. 852/2004 staat in bijlage 2, hoofdstuk 9 het volgende: “adequate maatregelen moeten worden getroffen om schadelijke organismen te bestrijden. Er moeten ook adequate maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat huisdieren op plaatsen kunnen komen waar levensmiddelen worden bewerkt, gehanteerd of opgeslagen.”

Om aan deze en andere HACCP-richtlijnen te voldoen kunnen bedrijven gebruikmaken van een door de branche opgestelde goedgekeurde Hygiënecode. De meeste grote bedrijven werken met voedselveiligheidsystemen zoals BRC/IFS en ISO waar de HACCP-richtlijnen de basis van zijn.

Mijn advies: Nee! Dit moet je als bedrijf niet willen

Het gevaar zit in de kruisbesmetting tussen ontlasting, speeksel, zand en alles wat in zijn vacht blijft hangen richting de productie. Op het moment dat er een recall moet plaatsvinden veroorzaakt door een poepbacterie die alleen afkomstig kan zijn van een hond, brengt dit de directie in ernstige verlegenheid. Ook zal er in de media gesproken worden over een voedselschandaal. Dit kan leiden tot een rechtszaak en in het ergste geval een faillissement.

Herken de gevaren

Wil jij als bedrijf zelf de gevaren kunnen herkennen én inschatten? Wij bieden verschillende trainingen aan zoals: Coördinator Voedselveiligheid, HACCP voor HACCP-teamleden, Communicatie voor Kwaliteitsmanagers. Bekijk hier het gehele trainingsaanbod. Onze trainers komen graag bij je langs.

rene normec foodcare boxarrow-up

Datum

29-10-2019

Categorie

Blog | Training & Education

Delen

Over René

Mijn naam is René ter Brugge.  Ik ben werkzaam als trainer en projectmanager bij Normec Training & Education. Tijdens mijn werk kom ik dagelijks in contact met verschillende voedingsmiddelenbedrijven en medewerkers. Dat er verschillende belangen zijn rondom het woord kwaliteit is voor de meeste van jullie wel bekend. Maar dat als ik nee zeg, dit ook daadwerkelijk nee betekent. Daar moeten de meeste managementteams nog aan wennen. De Nee van René! Betekent namelijk niet alleen continu verbeteren en kijken naar een gezonde toekomst, maar óók als QA-manager je eigen grenzen aangeven en deze bewaken.

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten