banner sinaasappels

De Nee van René! Maak geen slapende honden wakker

29-10-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
74 personen hebben dit bericht gelezen

Het was tijdens de voorbereidingen op een ISO 22000 audit, toen ik werd opgeschrikt door een jankend geluid. Mijn ogen werden zo groot als theeschotels toen ik een Labradoodle pup van een week of negen in mijn laptopkoffer zag liggen.

Sam de doodle pup, hoe schattig hij ook kijkt, hij hoort hier niet!

Het gebeurt mij niet wekelijks dat ik bij klantenbezoeken verleid word door schattige puppyogen. We spreken hier dan ook over een bijzondere ontmoeting. Wat zegt de wetgeving over huisdieren op een productielocatie?

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Zowel grote als kleine bedrijven die werken met levensmiddelen moeten voldoen aan de HACCP-richtlijnen voor voedselveilig werken. In Verordening (EG) nr. 852/2004 staat in bijlage 2, hoofdstuk 9 het volgende: “adequate maatregelen moeten worden getroffen om schadelijke organismen te bestrijden. Er moeten ook adequate maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat huisdieren op plaatsen kunnen komen waar levensmiddelen worden bewerkt, gehanteerd of opgeslagen.”Om aan deze en andere HACCP-richtlijnen te voldoen kunnen bedrijven gebruikmaken van een door de branche opgestelde goedgekeurde Hygiënecode. De meeste grote bedrijven werken met voedselveiligheidsystemen zoals BRC/IFS en ISO waar de HACCP-richtlijnen de basis van zijn.

Mijn advies: Nee! Dit moet je als bedrijf niet willen

Het gevaar zit in de kruisbesmetting tussen ontlasting, speeksel, zand en alles wat in zijn vacht blijft hangen richting de productie. Op het moment dat er een recall moet plaatsvinden veroorzaakt door een poepbacterie die alleen afkomstig kan zijn van een hond, brengt dit de directie in ernstige verlegenheid. Ook zal er in de media gesproken worden over een voedselschandaal. Dit kan leiden tot een rechtszaak en in het ergste geval een faillissement.

Herken de gevaren

Wil jij als bedrijf zelf de gevaren kunnen herkennen én inschatten? Wij bieden verschillende trainingen aan zoals: Coördinator Voedselveiligheid, HACCP voor HACCP-teamleden, Communicatie voor Kwaliteitsmanagers. Bekijk hier het gehele trainingsaanbod. Onze trainers komen graag bij je langs.

audit food

Mijn naam is René ter Brugge.  Ik ben werkzaam als trainer en projectmanager bij Normec Foodcare. Tijdens mijn werk kom ik dagelijks in contact met verschillende voedingsmiddelenbedrijven en medewerkers. Dat er verschillende belangen zijn rondom het woord kwaliteit is voor de meeste van jullie wel bekend. Maar dat als ik nee zeg, dit ook daadwerkelijk nee betekent. Daar moeten de meeste managementteams nog aan wennen. De Nee van René! betekent namelijk niet alleen continu verbeteren en kijken naar een gezonde toekomst, maar óók als QA-manager je eigen grenzen aangeven en deze bewaken. Gelukkig kom ik ook vaak positieve punten tegen. In de Oké van Rene! schrijf ik over deze positieve punten.

Pascal-formaat-website.jpg
Auteur: Rene ter Brugge Trainer / Adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

SRC

Tijdsbesparing van 60 tot 80% voor Special Refining Company B.V.

Special Refining Company B.V. werkt nu bijna vier jaar met de module Handboek. Eind 2017 is het bedrijf daarnaast gestart met het uitvoeren van digitale inspecties en audits via de module Inspecties. ...
13 Mei 2020
Martijn medewerker Normec Foodcare

Voor ieder bedrijf een passend advies

Werken in de food sector, werken met ICT én het in contact komen met verschillende soorten mensen; dit totaalpakket heeft ervoor gezorgd dat Martijn van de Wiel enkele maanden geleden bij ons aan de ...
22 Augustus 2019
van-Dijk-Banket

Van Dijk Banket houdt tijd over voor andere verbeterprojecten

Van Dijk Banket krijgt regelmatig veel productaanvragen binnen. Het bedrijf stelt binnen enkele dagen nieuwe recepturen samen en levert de klanten proefmonsters met de bijbehorende specificaties. De s...
12 Mei 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu