De Nee van René! Maak geen slapende honden wakker

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 518 keer bekeken

Het was tijdens de voorbereidingen op een ISO 22000 audit, toen ik werd opgeschrikt door een jankend geluid. Mijn ogen werden zo groot als theeschotels toen ik een Labradoodle pup van een week of negen in mijn laptopkoffer zag liggen.

Sam de doodle pup, hoe schattig hij ook kijkt, hij hoort hier niet!

Het gebeurt mij niet wekelijks dat ik bij klantenbezoeken verleid word door schattige puppyogen. We spreken hier dan ook over een bijzondere ontmoeting. Wat zegt de wetgeving over huisdieren op een productielocatie?

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Zowel grote als kleine bedrijven die werken met levensmiddelen moeten voldoen aan de HACCP-richtlijnen voor voedselveilig werken. In Verordening (EG) nr. 852/2004 staat in bijlage 2, hoofdstuk 9 het volgende: “adequate maatregelen moeten worden getroffen om schadelijke organismen te bestrijden. Er moeten ook adequate maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat huisdieren op plaatsen kunnen komen waar levensmiddelen worden bewerkt, gehanteerd of opgeslagen.”Om aan deze en andere HACCP-richtlijnen te voldoen kunnen bedrijven gebruikmaken van een door de branche opgestelde goedgekeurde Hygiënecode. De meeste grote bedrijven werken met voedselveiligheidsystemen zoals BRC/IFS en ISO waar de HACCP-richtlijnen de basis van zijn.

Mijn advies: Nee! Dit moet je als bedrijf niet willen

Het gevaar zit in de kruisbesmetting tussen ontlasting, speeksel, zand en alles wat in zijn vacht blijft hangen richting de productie. Op het moment dat er een recall moet plaatsvinden veroorzaakt door een poepbacterie die alleen afkomstig kan zijn van een hond, brengt dit de directie in ernstige verlegenheid. Ook zal er in de media gesproken worden over een voedselschandaal. Dit kan leiden tot een rechtszaak en in het ergste geval een faillissement.

Herken de gevaren

Wil jij als bedrijf zelf de gevaren kunnen herkennen én inschatten? Wij bieden verschillende trainingen aan zoals: Coördinator Voedselveiligheid, HACCP voor HACCP-teamleden, Communicatie voor Kwaliteitsmanagers. Bekijk hier het gehele trainingsaanbod. Onze trainers komen graag bij je langs.

audit food

Mijn naam is René ter Brugge.  Ik ben werkzaam als trainer en projectmanager bij Normec Foodcare. Tijdens mijn werk kom ik dagelijks in contact met verschillende voedingsmiddelenbedrijven en medewerkers. Dat er verschillende belangen zijn rondom het woord kwaliteit is voor de meeste van jullie wel bekend. Maar dat als ik nee zeg, dit ook daadwerkelijk nee betekent. Daar moeten de meeste managementteams nog aan wennen. De Nee van René! betekent namelijk niet alleen continu verbeteren en kijken naar een gezonde toekomst, maar óók als QA-manager je eigen grenzen aangeven en deze bewaken. Gelukkig kom ik ook vaak positieve punten tegen. In de Oké van Rene! schrijf ik over deze positieve punten.

Pascal-formaat-website.jpg
Auteur: Rene ter Brugge Trainer / Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief