header oranje fruit en groenten

De Nee van René! Een verschil van dag en nacht

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 765 keer bekeken

Na mijn vorige column BRC 8 in een notendop had ik verwacht het nieuwe jaar positief te beginnen. Helaas is dit niet gelukt. De drukke tijd rondom de kerstperiode is blijkbaar ook de periode waarin de interne bedrijfsregels zonder schaamte of spijt worden overtreden. Er zijn bedrijven die tijdens de nachtdienst meer weg hebben van Sodom en Gomora dan van een voedingsmiddelenbedrijf.

Haastige spoed is zelden goed

Het was tijdens mijn interim opdracht voor een IFS audit toen ik vroeg in de morgen onverwachts een bezoek bracht aan de productievloer. “Waarom draag jij kunstnagels in de productie?”, vroeg ik aan de medewerker. “Ben je vergeten dat dit verboden is?”. “Maar René… het is toch nachtdienst? Dan mag dat toch?”, antwoordde ze. Ik was verbaasd door haar reactie. Na wat navraag bleek de productiechef het ’s nachts niet zo nauw te nemen met de geldende hygiëneregels. In zijn optiek was er maar één ding belangrijk, namelijk: kilo’s knallen en zo snel mogelijk de productiemedewerkers aan de lijn hebben staan.

Als de kat van huis is

Het bovengenoemde voorbeeld is helaas maar het topje van de ijsberg. De nacht is het moment voor productie en directie om – buiten het zicht van de QA-manager – het een en ander te wijzigen in de productie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De productielijnen stilzetten en tijdens een zomernacht heerlijk met de nachtploeg BBQ’en.
  • Producten die niet voldoen aan de kwaliteitseisen toch wegdraaien onder het mom: “dat wisten we niet”.
  • Midden in de nacht ‘’bio”-producten wegdraaien zonder bio-certificaat.
  • Een aangereden ree in productie brengen, de koplamp scherven verwijderen en uitbenen.
  • Tijdens CAO-stakingen met flexwerkers de bierkratten vanaf de lijn zelf soldaat maken.

Bezint eer ge begint!

Aan bovenstaande rijtje kan ik makkelijk nog meer voorbeelden toevoegen. Maar dat is niet het doel van mijn column. Graag stel ik de bijkomende gevaren aan de kaak. Vanuit het management is er niet voor niets een personeelsreglement opgesteld. Maar met de komst van steeds strengere wetgeving en GFSI normen is het voor QA-managers een kriem om alle mogelijke ondermijning van de regels dicht te timmeren. Daarnaast is er vanuit de directie nog te vaak een financieel belang om een aantal kwaliteitsblokkades achter de rug van de QA-manager om weg te werken. Met alle gevolgen van dien. Mijn advies? Doe dit niet, maar houd je aan de geldende regels. Ze zijn er immers niet voor niets!

Herken de gevaren

Loopt jouw mailbox inmiddels over en ben je het overzicht in de jaarplanning kwijt? Normec Foodcare heeft door het hele land gepassioneerde en ervaren adviseurs in dienst die je graag ondersteunen in de hectische voorbereidingstijd voor het behalen van een audit. Neem contact op. Mijn collega’s en ik komen graag bij je langs voor een passende oplossing.

controle vis

Over de auteur:

Mijn naam is René ter Brugge.  Ik ben werkzaam als trainer en projectmanager bij Normec Foodcare. Tijdens mijn werk kom ik dagelijks in contact met verschillende voedingsmiddelenbedrijven en medewerkers. Dat er verschillende belangen zijn rondom het woord kwaliteit is voor de meeste van jullie wel bekend. Maar dat als ik nee zeg, dit ook daadwerkelijk nee betekent. Daar moeten de meeste managementteams nog aan wennen. De Nee van René! betekent namelijk niet alleen continu verbeteren en kijken naar een gezonde toekomst, maar óók als QA-manager je eigen grenzen aangeven en deze bewaken. Gelukkig kom ik ook vaak positieve punten tegen. In de Oké van Rene! schrijf ik over deze positieve punten.

Pascal-formaat-website.jpg
Auteur: Rene ter Brugge Trainer / Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief