banner sinaasappels

De Nee van René! Duct tape oplossing en andere narigheden

20-11-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
55 personen hebben dit bericht gelezen

De meeste van jullie kennen het wel: het laatste rondje voordat de BRC audit plaatsvindt. Alle hoeken en gaten van het bedrijf heb je ondertussen wel gehad. Alle chemicaliën zijn achter slot en grendel. Hoofd Technische Dienst heeft net op jouw verzoek alle niet-foodgrade smeermiddeltjes weggesluisd in de kofferbak van de directeur en dan zie je HET!

Duct tape oplossing en andere narigheden

De operator van lijn drie is druk in de weer met duct tape en WD-40 die hij zorgvuldig achter slot en grendel in zijn persoonlijke locker bewaart. Ver buiten het zicht van de TD en QA.“Pepijn, waar kan ik je mee helpen?”, vroeg ik vriendelijk. “Ontzorgen is tenslotte toch ons sleutelwoord, niet waar?!” “Nou René, ik krijg de verpakkingsmachine niet goed uitgelijnd. Zou jij misschien een stuk karton kunnen dubbelvouwen? Dan plak ik die met duct tape vast aan de geleidestangen. Dan spuit ik daarna nog snel wat WD-40 in de lagers en dan Hup! Gaan met die banaan!”

Pepijn je hebt een banaan in je oor!

Die banaan ging dus jammer genoeg voor Pepijn even niet door. Ik nam direct contact op met de monteur van de Technische Dienst voor het uitvoeren van een technische RCA (Root Cause Analysis) en een gedegen oplossing. De inpakmachine is direct door mij in blokkade gezet voor technisch onderhoud met daar omheen een paar paaltjes met een ketting en een bordje ‘HACCP OPGEHEVEN!’. Vervolgens kon ik met een gerust hart een rondje lopen met de auditor.  Nadat de monteur klaar was met een gedegen noodoplossing en een handtekening van vrijgave door de productieleider, heb ik een training ingepland voor alle operators. In de training komt een uitgebreide uitleg van de procedure, werkinstructie en het belang van de bijbehorende vrijgave registratie aan bod.

Het belangrijkste verbeterpunt

De operator bleek al veel langer te kampen met deze problematiek. Feedback uit de productie is nog te vaak een onderschoven kindje. Draagvlak creëren vanaf de werkvloer kan alleen als er ook daadwerkelijk wordt geluisterd naar deze o-zo-belangrijke medewerkers.Een verbeterplan dat wordt aangeleverd bij de productiechef zou in mijn ogen dan ook altijd beloond moeten worden. Verdere aandachtspunten met betrekking tot fysische, microbiologische, chemische en allergenen gevaren laat ik in deze column maar even achterwegen.

Herken de gevaren

Wil jij als bedrijf zelf de gevaren kunnen herkennen én inschatten? Wij bieden verschillende trainingen aan zoals: Coördinator Voedselveiligheid, BRC 8 en Communicatie voor Kwaliteitsmanagers. Bekijk het gehele trainingsaanbod. Onze trainers komen graag bij je langs.

interne-audits

Mijn naam is René ter Brugge.  Ik ben werkzaam als trainer en projectmanager bij Normec Foodcare. Tijdens mijn werk kom ik dagelijks in contact met verschillende voedingsmiddelenbedrijven en medewerkers. Dat er verschillende belangen zijn rondom het woord kwaliteit is voor de meeste van jullie wel bekend. Maar dat als ik nee zeg, dit ook daadwerkelijk nee betekent. Daar moeten de meeste managementteams nog aan wennen. De Nee van René! betekent namelijk niet alleen continu verbeteren en kijken naar een gezonde toekomst, maar óók als QA-manager je eigen grenzen aangeven en deze bewaken. Gelukkig kom ik ook vaak positieve punten tegen. In de Oké van Rene! schrijf ik over deze positieve punten.

Pascal-formaat-website.jpg
Auteur: Rene ter Brugge Trainer / Adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

hamburgers zwart wit

Uitvoeringsverordening vermelding land van oorsprong en plaats van herkomst

Vanaf 1 april 2020 gaat het uitvoeringsverordening vermelding land van oorsprong en plaats van herkomst in werking. Dit heeft ook effect op het etiket van het levensmiddel. Benieuwd wat dit betekent? ...
01 November 2019
laptop

Keuzestress: welke certificeringsstandaard moet ik kiezen?

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vraag krijgen: welke stand...
20 Februari 2018
specificatiebeheer

Aanvullende verplichte vermeldingen op specifieke levensmiddelenetiketten

“Verpakt onder beschermende atmosfeer” komt veel mensen uit de levensmiddelenindustrie nog wel bekend voor. Maar wanneer moet je op de verpakking zetten dat overmatig gebruik van jouw product een ...
22 November 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu