Duct tape oplossing en andere narigheden

20-11-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 467 keer bekeken

De meeste van jullie kennen het wel: het laatste rondje voordat de BRC audit plaatsvindt. Alle hoeken en gaten van het bedrijf heb je ondertussen wel gehad. Alle chemicaliën zijn achter slot en grendel. Hoofd Technische Dienst heeft net op jouw verzoek alle niet-foodgrade smeermiddeltjes weggesluisd in de kofferbak van de directeur en dan zie je HET!

Duct tape oplossing en andere narigheden

De operator van lijn drie is druk in de weer met duct tape en WD-40 die hij zorgvuldig achter slot en grendel in zijn persoonlijke locker bewaart. Ver buiten het zicht van de TD en QA.“Pepijn, waar kan ik je mee helpen?”, vroeg ik vriendelijk. “Ontzorgen is tenslotte toch ons sleutelwoord, niet waar?!” “Nou René, ik krijg de verpakkingsmachine niet goed uitgelijnd. Zou jij misschien een stuk karton kunnen dubbelvouwen? Dan plak ik die met duct tape vast aan de geleidestangen. Dan spuit ik daarna nog snel wat WD-40 in de lagers en dan Hup! Gaan met die banaan!”

Pepijn je hebt een banaan in je oor!

Die banaan ging dus jammer genoeg voor Pepijn even niet door. Ik nam direct contact op met de monteur van de Technische Dienst voor het uitvoeren van een technische RCA (Root Cause Analysis) en een gedegen oplossing. De inpakmachine is direct door mij in blokkade gezet voor technisch onderhoud met daar omheen een paar paaltjes met een ketting en een bordje ‘HACCP OPGEHEVEN!’. Vervolgens kon ik met een gerust hart een rondje lopen met de auditor.  Nadat de monteur klaar was met een gedegen noodoplossing en een handtekening van vrijgave door de productieleider, heb ik een training ingepland voor alle operators. In de training komt een uitgebreide uitleg van de procedure, werkinstructie en het belang van de bijbehorende vrijgave registratie aan bod.

Het belangrijkste verbeterpunt

De operator bleek al veel langer te kampen met deze problematiek. Feedback uit de productie is nog te vaak een onderschoven kindje. Draagvlak creëren vanaf de werkvloer kan alleen als er ook daadwerkelijk wordt geluisterd naar deze o-zo-belangrijke medewerkers.Een verbeterplan dat wordt aangeleverd bij de productiechef zou in mijn ogen dan ook altijd beloond moeten worden. Verdere aandachtspunten met betrekking tot fysische, microbiologische, chemische en allergenen gevaren laat ik in deze column maar even achterwegen.

Herken de gevaren

Wil jij als bedrijf zelf de gevaren kunnen herkennen én inschatten? Wij bieden verschillende trainingen aan zoals: Coördinator Voedselveiligheid, BRC 8 en Communicatie voor Kwaliteitsmanagers. Bekijk het gehele trainingsaanbod. Onze trainers komen graag bij je langs.

besmettingsbronnen

Mijn naam is René ter Brugge.  Ik ben werkzaam als trainer en projectmanager bij Normec Foodcare. Tijdens mijn werk kom ik dagelijks in contact met verschillende voedingsmiddelenbedrijven en medewerkers. Dat er verschillende belangen zijn rondom het woord kwaliteit is voor de meeste van jullie wel bekend. Maar dat als ik nee zeg, dit ook daadwerkelijk nee betekent. Daar moeten de meeste managementteams nog aan wennen. De Nee van René! betekent namelijk niet alleen continu verbeteren en kijken naar een gezonde toekomst, maar óók als QA-manager je eigen grenzen aangeven en deze bewaken. Gelukkig kom ik ook vaak positieve punten tegen. In de Oké van Rene! schrijf ik over deze positieve punten.

Pascal-formaat-website.jpg
Auteur: Rene ter Brugge Trainer / Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief