De Kwaliteitsmonitor: krijg inzicht in hoe jouw product scoort

23-03-2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 468 keer bekeken

Consumenten maken hun aankoopkeuze in de supermarkt mede op basis van productkwaliteit, gebruiksgemak en smaak. Als voedingsmiddelenfabrikant is het daarom belangrijk inzicht te hebben in hoe jouw product in zijn totaliteit scoort. Met De Kwaliteitsmonitor zorgen wij voor deze inzichten zodat jij je product kan optimaliseren en verbeteren.

Kwaliteitswensen consument

Een verschil in kwaliteit kan ontstaan doordat er keuzes gemaakt worden in het productieproces, de aanvoerketen, verpakking en/of receptuur. Door deze keuzes te onderbouwen met cijfers kun je producten beter afstemmen op de kwaliteitswensen en de smaak van de consument. Op deze manier krijg je antwoord op vragen als: hoe wordt mijn product door de consument ervaren? Hoe verhoudt een A-merk zich ten opzichte van een huismerk? Is mijn product beter dan dat van mijn concurrent? Heeft een kleine wijziging in de specificatie een waarneembaar effect op de kwaliteit?

Hoe werkt De Kwaliteitsmonitor in de praktijk?

De producten worden door ons in de supermarkt ingekocht en worden op zichzelf (monadisch) of vergelijkend getest. Onze programma’s zijn volledig op maat gemaakt en wij kunnen iedere productcategorie meten. De verschillende aspecten die in kaart worden gebracht zijn product-afhankelijk en stemmen we altijd af met jou. Voorbeelden van aspecten die wij onder andere meten zijn:

 • Kwaliteitsparameter: suikergehalte, zuur, textuur, drogestofgehalte, breuk, hardheid etc.
 • Sensorische aspecten: uiterlijk, geur, mondgevoel, textuur, bite, zuurheid, zoetheid etc.

Uiteraard kan het sensorisch onderzoek of de kwaliteitsparameters ook als ‘stand alone’ in worden ingezet.

Voordelen van De Kwaliteitsmonitor

 • In kaart brengen van de oorzaken van het ondermaats presteren van een product.
  Voorbeeld chips: Hoeveel zuurstof zit er in een verpakking? Is de verpakking lek? Hoeveel gruis zit er in de verpakking? Wat is de krokantheid? Zaken die in het geval van chips erg belangrijk zijn voor de (smaak)beleving van de consument.
 • Ondersteunen in het maken van prijsafspraken: Wat wordt er exact ingekocht/aangeboden en waarom is er een prijsverschil tussen producten?
  Voorbeeld luxe notenmix: Wat is de mix? Wat is de afmeting? Hoeveel gruis?
 • Vastleggen van uitkomsten en borgen in bijvoorbeeld inkoopspecificaties wat zorgt voor houvast in tenders en in klachtsituaties.
  Voorbeeld: Ligt het probleem in de aanvoerketen, de verpakking of de receptuur/het productieproces?

Wil jij weten hoe jouw product in zijn totaliteit scoort? Onze Commercieel Manager Lara van den Boorn helpt je graag. Neem contact op.

lara-juiste-formaat-website
Auteur: Lara van den Boorn Operationeel manager
lara-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Operationeel manager Lara van den Boorn.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

carenet software op ipad

QS – quality scheme for food

Exporteer je producten naar Duitsland en verwacht jouw afnemer dat je QS gecertificeerd bent? Of heb je interesse in een QS certificering omdat de afzetmogelijkheden richting Duitsland dan vele malen ...
20 Juni 2019
hammen

Algemene wetgeving op vleesvervangers

In deel 1 van de artikelenreeks over wetgeving met betrekking tot vlees vervangende producten was te lezen dat er momenteel geen concrete wetgeving is voor deze productgroep, op de wetgeving voor Nove...
10 Februari 2020
Training

In 8 stappen naar een maximaal trainingsresultaat

Onvoldoende getrainde medewerkers staat gemiddeld op nummer 5 van meest voorkomende audit afwijkingen tijdens BRCGS, IFS en FSSC 22000 audits. Een beperkte training van medewerkers heeft gevolgen. Een...
24 Augustus 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

lara-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Operationeel manager Lara van den Boorn

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

lara-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief