header oranje fruit en groenten

Creëer meerwaarde uit de investering in duurzame verpakkingen

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1514 keer bekeken

De Europese Commissie is bezig de wet- en regelgeving op het gebied van verpakkingen en afval te veranderen. In 2025 moet 65% van het verpakkingsafval volledig recyclebaar zijn. In 2030 moet dit zelfs 70% zijn. Dit heeft gevolgen voor jou als voedselproducent op de Europese markt. Maar duurzaam verpakken biedt ook kansen.

Verpakkingen zijn nuttig voor de houdbaarheid en bescherming van producten. Daarnaast wordt de consument via de verpakking geïnformeerd over het product. Maar verpakkingen belasten ook het milieu. De nood om verpakkingsafval te recyclen wordt door milieubelasting alsmaar groter. Denk aan de plastic soep in de oceaan en de groeiende zorg om vervuiling van de aarde. Voor jou als voedingsmiddelenproducent gaat er door de nieuwe wet- en regelgeving een aantal dingen veranderen. Maar wist je dat duurzaam verpakken jou als producent diverse kansen biedt?

Tip: volg onze training Verpakkingen en krijg inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving betreffende verpakkingsmaterialen. Ook leer je conformiteitsverklaringen en migratietesten beoordelen.

Verzekerd zijn van een weloverwogen investering

Er komen steeds meer verpakkingen en alternatieve folies op de markt. Zonder solide onderbouwing overstappen op een andere verpakking brengt grote (financiële) risico’s met zich mee. Claims, imagoschade of voorraadvernietiging als gevolg van kwaliteitsverlies is dan een realistisch scenario. Daarnaast moet je rekening houden met de voedselveiligheid. Een verpakking kan ecologisch verantwoord zijn, maar wanneer het afdoet aan de houdbaarheid en veiligheid van een product gaat de verpakking zijn duurzame doel voorbij. Tevens mag de smaak van het product niet ten koste gaan. Smaak is de primaire reden voor een consument om een product te kopen. Het is daarom essentieel om de verandering van smaak te meten. Wij geven graag advies over het kwaliteitsbehoud bij een nieuwe duurzame verpakking. Zo ben je als producent verzekerd van een onderbouwde weloverwogen investering.

Tip: In het whitepaper Minimaliseren van Voedselverspilling duiken we in de wereld van duurzaamheid en houdbaarheid. Ook geven we vier stappen voor het vaststellen van de microbiologische houdbaarheid van levensmiddelen. 

duurzaam verpakking

Microbiologisch onderzoek aangevuld met sensorisch onderzoek

Door middel van shelf-life onderzoeken in ons microbiologisch laboratorium meten we de kritische product- en verpakkingsindicatoren zoals vochttoename, lichtdoorlaatbaarheid en vetoxidatie. Het laboratoriumonderzoek wordt aangevuld met sensorisch onderzoek onder een representatieve groep consumenten. Op die manier brengen wij de kwaliteit van jouw product in een duurzame verpakking in kaart en monitoren wij deze door de tijd. We starten altijd met een 0-meting en we voeren een vooraf bepaald aantal metingen uit tot einde THT. Indien gewenst kan het verouderingsproces in jouw product gemodelleerd worden door inzet van klimaatkasten.

De gecombineerde rapportage zorgt ervoor dat het verband tussen het vochtpercentage in relatie tot de sensorische kwaliteit helder inzichtelijk wordt. Op deze manier kunnen wij verschillende verpakkingsmogelijkheden uitstekend vergelijken waardoor jij als producent een onderbouwde weloverwogen beslissing kan maken. Zo kun je zelf een optimum kiezen op de aspecten die voor jouw product en situatie geldend zijn.

Zet de eerste stap

Wil je ook jouw verpakking verduurzamen of heb je vragen hierover? Wij helpen je graag met goed onderzoek en onderbouwd advies. Neem contact met ons op.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

lara-juiste-formaat-website
Auteur: Lara van den Boorn Operationeel manager
lara-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Operationeel manager Lara van den Boorn.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

lara-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Operationeel manager Lara van den Boorn

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

lara-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief