• Nederlands
    • Engels
    • Duits

‘Consumenten zien vleesvervangers als goed en lekker alternatief’

Smaak is dé belangrijkste uitdaging bij vleesvervangers. Bovendien is het een productgroep in ontwikkeling. Er komen meer producten op de markt met minder zout, op basis van andere hoofdingrediënten of met een andere bereidingsvorm. De specialisten van Normec Sensory zien dat dit niet of nauwelijks ten koste gaat van de smaak.

“Vleesvervangers op basis van groenten scoren nog altijd het beste in onze tests”, zo signaleert een van de smaakspecialisten van Normec Sensory. “Ik heb het gevoel dat dat komt, omdat een groenteburger voor consumenten niet op vlees hoeft te lijken. Ze zien het als een gezond alternatief.” Haar collega is het daarmee eens. “Vleesvervangers die wél op vlees lijken, zoals een schnitzel of een hamburger, scoren ook goed. Maar ze leggen het nog altijd af tegen echt vlees, zeker als consumenten deze naast elkaar proeven. Ik denk dat dat komt omdat de smaak van echt vlees, bewust of onbewust, maatgevend is. Consumenten zien een vleesvervanger wel als een goed en lekker alternatief.”

Kansen

Toch zien beide specialisten wel degelijk mooie toekomstkansen voor vleesvervangers, ook als het om vleesimitaties gaat. “Producenten van vleesvervangers die niet op vlees lijken, richten zich veelal op vegetariërs of flexitariërs. Dit is slechts een klein gedeelte van de markt. Het grootste gedeelte van de bevolking is nog gewend om elke dag vlees te eten. Een vleesimitatie is een goed instrument om deze consument te verleiden om een dagje het vlees te vervangen door een ander product.”

Van de vleesimitaties zijn het vooral de hamburgers en de schnitzels die in de tests goed scoren. “Dit zijn erg toegankelijke producten”, legt de expert van Normec Sensory uit. “Daarnaast zien we altijd hoge scores bij vleesvervangers die in een gerecht verwerkt zijn. Een vleesvervanger heeft over het algemeen een lagere smaakintensiteit dan echt vlees. Als een vleesvervanger een onderdeel is van een gerecht met andere smaakvolle ingrediënten, valt dat smaakverlies minder op.”

Ontwikkelingen

De Normec Sensory-expert ziet een aantal mooie ontwikkelingen in de markt. Zo komen er steeds meer vleesvervangers met minder zout. “Zout wordt onder andere gereduceerd om een hoge NutriScore te halen. In onze testen zien we dat vleesvervangers met minder zout nog in ontwikkeling zijn. Maar de resultaten van de eerste smaaktests zijn al wel zeer hoopgevend.”

Inmiddels hebben de specialisten van Normec Sensory al veel bedrijven kunnen helpen om hun producten te verbeteren. Met de duidelijke penalty analyse, die standaard bij de rapportages wordt geleverd, is in 1 oogopslag te zien welk element van het product er met prioriteit moet worden verbeterd. Dit helpt bedrijven gericht en versneld een ontwikkeling te doorlopen en zo kosten te besparen.

Andere eiwitbronnen

Daarnaast signaleert zijn collega dat soja als hoofdingrediënt steeds meer vervangen wordt door andere eiwitbronnen zoals erwten, tuinbonen of schimmels. “We zien dat vleesvervangers op basis van deze grondstoffen ongeveer even goed scoren als vleesvervangers op basis van soja. Qua smaak en textuur zijn deze eiwitbronnen dus een goed alternatief.”

Bovendien komen er steeds meer producten op de markt die de consument nog moet bereiden. “De eerste vleesvervangers waren kant-en-klare producten. Deze hoefde je alleen nog maar op te warmen. Nu komen er steeds meer rauwe producten op de markt die de consument nog moet bakken. Deze producten bevinden zich in de beginfase en het is nog een niche. Toch verwacht ik dat hier wel degelijk toekomst in zit, omdat de eerste producten al van zo’n hoog niveau zijn dat de scores al bijna net zo hoog liggen als die van vleesvervangers.”

Krachtige combinatie van diensten

Normec kan een meerwaarde bieden door een combinatie van diensten aan te bieden. Bij Normec Sensory ligt de nadruk op het testen op smaak en textuur. Normec Quality Assurance kan helpen bij het borgen van de voedselveiligheid. En Normec Foodlab kan meedenken over het verlengen van de houdbaarheid. “En wij kunnen dan weer testen of de producten ook aan het einde van die langere houdbaarheidsdatum nog de gewenste smaak en textuur hebben”, zo zegt een specialist van Normec Sensory. “Zo grijpt alles in elkaar en is de cirkel weer rond.”

boxarrow-up

Datum

23-03-2020

Categorie

Blog | Sensory

Delen

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten