Vleesvervangers scoren goed als lekker alternatief

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 949 keer bekeken

Smaak is dé belangrijkste uitdaging bij vleesvervangers. Bovendien is het een productgroep in ontwikkeling. Er komen meer producten op de markt met minder zout, op basis van andere hoofdingrediënten of met een andere bereidingsvorm. De specialisten van Normec Foodcare zien dat dit niet of nauwelijks ten koste gaat van de smaak.

“Vleesvervangers op basis van groenten scoren nog altijd het beste in onze tests”, zo signaleert een van de smaakspecialisten van Sensory. “Ik heb het gevoel dat dat komt, omdat een groenteburger voor consumenten niet op vlees hoeft te lijken. Ze zien het als een gezond alternatief.” Haar collega is het daarmee eens. “Vleesvervangers die wél op vlees lijken, zoals een schnitzel of een hamburger, scoren ook goed. Maar ze leggen het nog altijd af tegen echt vlees, zeker als consumenten deze naast elkaar proeven. Ik denk dat dat komt omdat de smaak van echt vlees, bewust of onbewust, maatgevend is. Consumenten zien een vleesvervanger wel als een goed en lekker alternatief.”

Kansen

Toch zien beide specialisten wel degelijk mooie toekomstkansen voor vleesvervangers, ook als het om vleesimitaties gaat. “Producenten van vleesvervangers die niet op vlees lijken, richten zich veelal op vegetariërs of flexitariërs. Dit is slechts een klein gedeelte van de markt. Het grootste gedeelte van de bevolking is nog gewend om elke dag vlees te eten. Een vleesimitatie is een goed instrument om deze consument te verleiden om een dagje het vlees te vervangen door een ander product.”Van de vleesimitaties zijn het vooral de hamburgers en de schnitzels die in de tests goed scoren. “Dit zijn erg toegankelijke producten”, legt de expert van Sensory uit. “Daarnaast zien we altijd hoge scores bij vleesvervangers die in een gerecht verwerkt zijn. Een vleesvervanger heeft over het algemeen een lagere smaakintensiteit dan echt vlees. Als een vleesvervanger een onderdeel is van een gerecht met andere smaakvolle ingrediënten, valt dat smaakverlies minder op.”

Ontwikkelingen

De Sensory-expert ziet een aantal mooie ontwikkelingen in de markt. Zo komen er steeds meer vleesvervangers met minder zout. “Zout wordt onder andere gereduceerd om een hoge NutriScore te halen. In onze testen zien we dat vleesvervangers met minder zout nog in ontwikkeling zijn. Maar de resultaten van de eerste smaaktests zijn al wel zeer hoopgevend.”Inmiddels hebben de specialisten van Sensory al veel bedrijven kunnen helpen om hun producten te verbeteren. Met de duidelijke penalty analyse, die standaard bij de rapportages wordt geleverd, is in 1 oogopslag te zien welk element van het product er met prioriteit moet worden verbeterd. Dit helpt bedrijven gericht en versneld een ontwikkeling te doorlopen en zo kosten te besparen.

Andere eiwitbronnen

Daarnaast signaleert zijn collega dat soja als hoofdingrediënt steeds meer vervangen wordt door andere eiwitbronnen zoals erwten, tuinbonen of schimmels. “We zien dat vleesvervangers op basis van deze grondstoffen ongeveer even goed scoren als vleesvervangers op basis van soja. Qua smaak en textuur zijn deze eiwitbronnen dus een goed alternatief.”Bovendien komen er steeds meer producten op de markt die de consument nog moet bereiden. “De eerste vleesvervangers waren kant-en-klare producten. Deze hoefde je alleen nog maar op te warmen. Nu komen er steeds meer rauwe producten op de markt die de consument nog moet bakken. Deze producten bevinden zich in de beginfase en het is nog een niche. Toch verwacht ik dat hier wel degelijk toekomst in zit, omdat de eerste producten al van zo’n hoog niveau zijn dat de scores al bijna net zo hoog liggen als die van vleesvervangers.”

Krachtige combinatie van diensten

Normec Foodcare kan een meerwaarde bieden door een combinatie van diensten aan te bieden. Bij Sensory ligt de nadruk op het testen op smaak en textuur. Quality Assurance kan helpen bij het borgen van de voedselveiligheid. En Foodlab kan meedenken over het verlengen van de houdbaarheid. “En wij kunnen dan weer testen of de producten ook aan het einde van die langere houdbaarheidsdatum nog de gewenste smaak en textuur hebben”, zo zegt een specialist van Sensory. “Zo grijpt alles in elkaar en is de cirkel weer rond.”

roger-juiste-formaat-website
Auteur: Roger Nass Director Sales & Marketing
lara-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Operationeel manager Lara van den Boorn.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

lara-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Operationeel manager Lara van den Boorn

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

lara-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief