header oranje fruit en groenten

Column: Zelfs de kleinste stappen maken verschil

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1460 keer bekeken

Al langere tijd kom ik vier keer per jaar bij een van mijn favoriete klanten. Dit is een familiebedrijf dat onbewerkte groente verpakt. Ik heb het bedrijf in de afgelopen jaren enorm zien groeien. Het is onwijs leuk om hier onderdeel van uit te mogen maken. Een paar jaar geleden kwam de wens van een Engelse retail klant voor een BRC Food certificaat. Mijn klant was hier meteen enthousiast over, maar dit vereiste wel een flinke professionaliseringsslag.

Van HACCP naar BRC

Op het moment dat de Engelse klant zijn wens voor BRC uitsprak, werkte het bedrijf volgens de HACCP norm. Stap voor stap zijn we de BRC Food gaan uitrollen. Dit vergde een pragmatisch aanpak, aangezien niet alles tegelijkertijd aangepakt kon worden. We hebben de tijd genomen en het project aangepakt onder het mom “ook kleine stapjes maken verschil”.

Samen met de eigenaar en zijn vrouw hebben we bekeken welke eisen BRC stelt en hoe we dit binnen het bedrijf konden toepassen. Beetje bij beetje hebben we zaken aangepakt en het bedrijf maakte een professionaliseringsslag. Eén van de laatste wijzigingen is bijvoorbeeld een hekje dat na de voordeur is geplaatst, om te voorkomen dat chauffeurs de loods binnen kunnen wandelen. Een hele simpele oplossing, maar zeer effectief. Immers: kleine stapjes maken het verschil.

Ook hangt er tegenwoordig een whiteboard in de kantine waarop de productieplanning voor die dag staat weergegeven in plaatjes. Alle lijnverantwoordelijken worden als een poppetje bij de betreffende productielijn op het bord geplakt, waaronder de namen van alle andere medewerkers worden geschreven. Zo is ook voor collega’s die lastig Nederlands spreken in één oogopslag duidelijk wat er van hen verwacht wordt.

Het bedrijf pakt op deze manier elke keer iets aan. Met kleine stapjes wordt continue verbetering nagestreefd, een term waar BRC blij van wordt.

En, wat vond de auditor ervan?

Ook de auditor ziet het enthousiasme waarmee het bedrijf streeft naar steeds een stukje beter. Tijdens de eerste audit hebben we met diverse minors een hele mooie B score gehaald. Dit was een super resultaat voor de eerste audit. Inmiddels zijn we twee audits verder en heeft het bedrijf zich continu verbeterd. Zo hadden ze een paar weken geleden zelfs een schitterende AA score te pakken! Zo zie je maar: niet alles hoeft in één keer. Ook beetje bij beetje kom je vanzelf vooruit.

Tip: BRC in de praktijk

Tijdens de training BRC in de praktijk leer je hoe je concreet en realistisch met BRC kan omgaan binnen jouw bedrijf. Onze ervaren trainer gaat in op de belangrijkste BRC-onderwerpen en hoe deze vertaald kunnen worden naar de praktijk. Zo zie jij een certificering met vertrouwen tegemoet.

Bekijk de training

 

bloemkool

Over de auteur

Mijn naam is Suzanne van Heusden. Ik ben werkzaam bij Normec Foodcare als Adviseur QA. Hiervoor kom ik bij allerlei verschillende klanten. Ik help bedrijven met het opstellen en implementeren van een kwaliteitssysteem. Daarnaast voer ik interim opdrachten uit waarbij ik een kwaliteitsafdeling ondersteun met diverse inhoudelijke projecten. Ook buiten werktijd ben ik veel met voeding bezig en bak en kook ik graag. Mijn baan is zo leuk omdat ik, letterlijk, bij veel bedrijven een kijkje in de keuken mag nemen.

suzanne
Auteur: Suzanne van Heusden Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief