header oranje fruit en groenten

Column: Zelfs de kleinste stappen maken verschil

19-10-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1062 keer bekeken

Al langere tijd kom ik vier keer per jaar bij een van mijn favoriete klanten. Dit is een familiebedrijf dat onbewerkte groente verpakt. Ik heb het bedrijf in de afgelopen jaren enorm zien groeien. Het is onwijs leuk om hier onderdeel van uit te mogen maken. Een paar jaar geleden kwam de wens van een Engelse retail klant voor een BRC Food certificaat. Mijn klant was hier meteen enthousiast over, maar dit vereiste wel een flinke professionaliseringsslag.

Van HACCP naar BRC

Op het moment dat de Engelse klant zijn wens voor BRC uitsprak, werkte het bedrijf volgens de HACCP norm. Stap voor stap zijn we de BRC Food gaan uitrollen. Dit vergde een pragmatisch aanpak, aangezien niet alles tegelijkertijd aangepakt kon worden. We hebben de tijd genomen en het project aangepakt onder het mom “ook kleine stapjes maken verschil”.

Samen met de eigenaar en zijn vrouw hebben we bekeken welke eisen BRC stelt en hoe we dit binnen het bedrijf konden toepassen. Beetje bij beetje hebben we zaken aangepakt en het bedrijf maakte een professionaliseringsslag. Eén van de laatste wijzigingen is bijvoorbeeld een hekje dat na de voordeur is geplaatst, om te voorkomen dat chauffeurs de loods binnen kunnen wandelen. Een hele simpele oplossing, maar zeer effectief. Immers: kleine stapjes maken het verschil.

Ook hangt er tegenwoordig een whiteboard in de kantine waarop de productieplanning voor die dag staat weergegeven in plaatjes. Alle lijnverantwoordelijken worden als een poppetje bij de betreffende productielijn op het bord geplakt, waaronder de namen van alle andere medewerkers worden geschreven. Zo is ook voor collega’s die lastig Nederlands spreken in één oogopslag duidelijk wat er van hen verwacht wordt.

Het bedrijf pakt op deze manier elke keer iets aan. Met kleine stapjes wordt continue verbetering nagestreefd, een term waar BRC blij van wordt.

En, wat vond de auditor ervan?

Ook de auditor ziet het enthousiasme waarmee het bedrijf streeft naar steeds een stukje beter. Tijdens de eerste audit hebben we met diverse minors een hele mooie B score gehaald. Dit was een super resultaat voor de eerste audit. Inmiddels zijn we twee audits verder en heeft het bedrijf zich continu verbeterd. Zo hadden ze een paar weken geleden zelfs een schitterende AA score te pakken! Zo zie je maar: niet alles hoeft in één keer. Ook beetje bij beetje kom je vanzelf vooruit.

Tip: BRC in de praktijk

Tijdens de training BRC in de praktijk leer je hoe je concreet en realistisch met BRC kan omgaan binnen jouw bedrijf. Onze ervaren trainer gaat in op de belangrijkste BRC-onderwerpen en hoe deze vertaald kunnen worden naar de praktijk. Zo zie jij een certificering met vertrouwen tegemoet.

Bekijk de training

 

bloemkool

Over de auteur

Mijn naam is Suzanne van Heusden. Ik ben werkzaam bij Normec Foodcare als Adviseur QA. Hiervoor kom ik bij allerlei verschillende klanten. Ik help bedrijven met het opstellen en implementeren van een kwaliteitssysteem. Daarnaast voer ik interim opdrachten uit waarbij ik een kwaliteitsafdeling ondersteun met diverse inhoudelijke projecten. Ook buiten werktijd ben ik veel met voeding bezig en bak en kook ik graag. Mijn baan is zo leuk omdat ik, letterlijk, bij veel bedrijven een kijkje in de keuken mag nemen.

suzanne
Auteur: Suzanne van Heusden Adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

foodlab test

Je hebt een Listeria studie afgerond. En nu?

Als voedselproducerend bedrijf ben je (wettelijk) verantwoordelijk om veilige producten op de markt te brengen.  Voedselveiligheidssystemen zijn geïmplementeerd om risico’s en gevaren te eliminere...
09 Oktober 2020
houten boxen

Hoe weet je of houten verpakkingen aan de eisen voldoen?

Houten verpakkingen hebben veel voordelen: ze zijn sterk, duurzaam en te gebruiken voor vele toepassingen. Wereldwijd zijn afspraken gemaakt waar houtverpakkingen aan moeten voldoen. De NVWA heeft bek...
04 November 2020
cherry tomaten

De beste in tomaten

Er is geen AGF-categorie waar de laatste jaren zoveel aandacht aan rassenkeuze en smaak wordt besteed als de tomatencategorie. Vooral cherrytomaatjes zijn populair onder de consumenten. Hoe creëer je...
09 Oktober 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu