Column Wees voorzichtig en voorkom besmetting

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1688 keer bekeken

Zoals jullie misschien weten is bakken één van mijn hobby’s. Zo stond ik me gisteravond in de keuken uit te sloven op een nieuw recept voor een lekkere notentaart. Vandaag ga ik weer op pad naar één van mijn klanten en aangezien het niet goed is voor de lijn om al mijn baksels zelf op te eten, besluit ik de taart mee te nemen naar de klant.

Trots laat ik de taart aan de klant zien. Of ze ook een stukje lusten, vraag ik. Maar als ik opkijk zie ik verschrikte blikken. Noten? Dat mag toch helemaal niet!? Noten zijn inderdaad één van de veertien wettelijk vastgestelde allergenen. Om te voorkomen dat consumenten ziek kunnen worden van de producten die de klant produceert, moet kruisbesmetting met allergenen vermeden worden. Maar wat mag er in de kantine en op kantoor? Het is binnen dit bedrijf toch immers ook niet verboden voor de medewerkers om een broodje pindakaas te eten tijdens de lunch, waarin allergenen als pinda’s en gluten voorkomen?

Hoe zit het nu precies met allergenenmanagement?

In de productieomgeving is het inderdaad zeer belangrijk om besmetting met allergenen te voorkomen. Zo staat dit ook in de verschillende kwaliteitsstandaarden benoemd. Mijn klant heeft hier diverse regels voor opgesteld, onder andere:

  • Niet eten en drinken in de productieruimten;
  • Was de handen met zeep na de pauze en voordat de productie betreden wordt;
  • Draag beschermende kleding in de productieomgeving en doe de bovenkleding uit voor het betreden van de kantine;
  • Berg privé etenswaren op in de kantine.

Daarom eten we dit notentaartje op kantoor. Voordat we de productie in gaan, kleden we ons om en wassen we onze handen. Nadat we elkaar ervan hebben verzekerd dat we bovenstaande maatregelen in acht nemen en daarmee geen risico lopen op het besmetten van de producten met allergenen, kan de klant weer rustig ademen. Ik snij voor ons allebei een puntje notentaart. De werkdag kan beginnen. Waar gaan we vandaag mee aan de slag?

Benieuwd hoe jij een winnaar wordt in allergenenmanagement? In onze whitepaper Allergenenmanagement beschrijven we stap voor stap hoe jij de allergenenwerkwijze kan laten slagen.

suzanne
Auteur: Suzanne van Heusden Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief