header oranje fruit en groenten

Column: Jaarlijks bezoek bij mijn klanten

16-11-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 87 keer bekeken

Als adviseur kom ik bij veel verschillende bedrijven. Elke opdracht is weer maatwerk. Zo heb ik klanten waarvoor ik wekelijks aan het werk ben, maar ook klanten waar ik slechts één of enkele dagen per jaar kom. Vandaag neem ik jullie mee naar zo’n jaarlijks bezoek en vertel ik jullie hoe dit er bij mij uitziet.

Een jaarlijks bezoek begint altijd met even bijpraten. Het is leuk om mijn klant na maanden weer te zien en te horen hoe het met hem of haar gaat! Natuurlijk praten we niet alleen over koetjes en kalfjes. Ik ben uiteraard benieuwd hoe het met het bedrijf gaat. Lopen alle processen nog hetzelfde of is er iets veranderd? Zijn er nieuwe productgroepen of leveranciers bijgekomen? Hoe draait het kwaliteitssysteem?

Verloopt alles volgens de norm?

Meestal voer ik tijdens een jaarlijks bezoek een interne audit uit. Het bedrijf draait de kwaliteitsafdeling volledig zelfstandig, maar laat mij als externe eens per jaar meekijken om de werkwijzen te beoordelen volgens één of meerdere kwaliteitsnormen. Deze audit kan ik samen met de klant op verschillende manieren insteken. In veel gevallen is dit bezoek een check om te zien of het bedrijf volgens de norm werkt. Ook kan de audit een controlemiddel zijn na de invoering van een nieuwe versie van de norm. Daarnaast wordt door sommige klanten de interne audit gebruikt als voorbereiding op de externe audit. De interne audit wordt dan gezien als een soort generale repetitie voor het ‘echte werk’.

Tot volgend jaar!

Samen met de klant maak ik een plan voor de dag en ik probeer de wensen en verwachtingen goed af te stemmen. Hoe we de audit ook aanvliegen, ik sluit altijd af met het maken van een rapportage. Dit verslag is een samenvatting van mijn bezoek. Ook stuur ik een lijst met verbeterpunten mee waar het bedrijf mee aan de slag kan. En dan zit het er alweer op. Tot volgend jaar!

Over de auteur

Mijn naam is Suzanne van Heusden. Ik ben werkzaam bij Normec Foodcare als QA-Adviseur . Hiervoor kom ik bij allerlei verschillende klanten. Ik help bedrijven met het opstellen en implementeren van een kwaliteitssysteem. Daarnaast voer ik interim opdrachten uit waarbij ik een kwaliteitsafdeling ondersteun met diverse inhoudelijke projecten. Ook buiten werktijd ben ik veel met voeding bezig en bak en kook ik graag. Mijn baan is zo leuk omdat ik, letterlijk, bij veel bedrijven een kijkje in de keuken mag nemen.

suzanne
Auteur: Suzanne van Heusden Adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dienst-etiketteren

Zout: verplicht onderdeel van de voedingswaardetabel

Chips, pizza’s, soepen, kant-en-klaarmaaltijden: allemaal voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Maar waarom zit er zout in en hoeveel gram zout is toegestaan? We eten over het algemeen te veel...
07 December 2018
Kaas-op-planken

Ready to eat. Of niet?

Regelmatig worden producten vanwege een besmetting met Listeria monocytogenes uit de markt teruggeroepen. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden ...
27 Januari 2020
branche-visindustrie

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

Om als foodbedrijf – voor mens en dier – te exporteren naar de USA heb je te maken met aanvullende regelgeving. Om goedgekeurd te worden als leverancier voor jouw klant in de USA, moet...
17 Juni 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu