header oranje fruit en groenten

Column: Betrek de kwaliteitsafdeling op tijd

27-09-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 54 keer bekeken

Het is belangrijk dat de QA-afdeling op tijd betrokken wordt bij nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Echter gebeurt het helaas nog meer dan eens dat een project al loopt of een deal al zo goed als beklonken is, voordat QA lucht krijgt van de situatie.

Te snelle beslissingen

Zo kwam ik laatst in een situatie terecht waarbij de commerciële afdelingen van twee bedrijven een mooie deal gesloten hadden over de inkoop van een nieuw product. Op het moment dat de kwaliteitsafdeling werd aangesloten, hadden de twee commerçanten elkaar al de hand geschud. Echter bleek bij QA dat de microbiologische normen die de leverancier hanteert helemaal niet aansluiten op de eigen eisen van het bedrijf. Dit hield in dat alle partijen weer terug naar de tekentafel moesten, terwijl men dacht in de afrondende fase te zijn.

Een ander voorbeeld dat ik tegenkwam, is van een zeer ondernemende directeur van een klein bedrijfje. Hij had besloten om een nieuw proces te gaan draaien vanwege de mooie commerciële kansen die ermee samen gingen. De kwaliteitsverantwoordelijke van dit bedrijf is niet dagelijks aanwezig, omdat het om een kleine onderneming gaat. Zij hoorde van de nieuwe plannen op het moment dat de onderhandelingen over de nieuwe machines al volop bezig waren.

Het belang van de kwaliteitsafdeling

Gelukkig zijn dit allemaal zaken die op te lossen zijn. In het eerste geval heeft QA de leveringen tegengehouden en heeft men werk gemaakt van de aanpassingen. De leverancier levert nu een mooi product waar zowel de kwaliteits- als de commerciële afdeling blij mee is. In het vervolg zal de commerçant eerder aan de bel trekken bij de kwaliteitsafdeling. In het andere voorbeeld hebben de kwaliteitsverantwoordelijke en ik een goed gesprek gehad met de directie over de samenwerking. De directeur heeft in korte tijd al laten zien dat hij QA betrekt bij nieuwe ontwikkelingen en ideeën. De kwaliteitsverantwoordelijke heeft nu de nodige inspraak op de nieuwe productielijn.

Als adviseur zie ik gelukkig steeds vaker dat voedselveiligheid en kwaliteit breed gedragen wordt binnen levensmiddelenorganisaties en onderdeel wordt van de cultuur. Hierdoor komen situaties als deze minder vaak voor. Een goede ontwikkeling wat mij betreft!

Tip: Het ontwikkelen van een voedselveiligheidscultuur is spannend en noodzakelijk, maar ook complex en tijdrovend. In onze whitepaper Food Safety Culture staan acht stappen die je dichter bij een goede voedselveiligheidscultuur brengen.

productielijn sap

Over de auteur

Mijn naam is Suzanne van Heusden. Ik ben werkzaam bij Normec Foodcare als QA-Adviseur . Hiervoor kom ik bij allerlei verschillende klanten. Ik help bedrijven met het opstellen en implementeren van een kwaliteitssysteem. Daarnaast voer ik interim opdrachten uit waarbij ik een kwaliteitsafdeling ondersteun met diverse inhoudelijke projecten. Ook buiten werktijd ben ik veel met voeding bezig en bak en kook ik graag. Mijn baan is zo leuk omdat ik, letterlijk, bij veel bedrijven een kijkje in de keuken mag nemen.

suzanne
Auteur: Suzanne van Heusden Adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

voedselveiligheidsplan

Waar moet je als levensmiddelenbedrijf aan voldoen?

Wat zijn de verschillen tussen wetgeving en certificering? Waar moet je als levensmiddelenbedrijf verplicht aan voldoen? Onder andere in combinatie met een voedselveiligheidsplan? Welke keuzes kan je ...
02 Februari 2020
header online leveranciersbeheersing

4 Tips voor optimale leveranciersbeheersing

Een goed product start met de inkoop van voedselveilige en kwalitatieve grondstoffen. Hoe zorg je ervoor dat je de leveranciersbeheersing zo optimaal mogelijk uitvoert? Deze vier leveranciersbeheersin...
03 Februari 2021
listeria

Beheersing van zoönosen in de levensmiddelenindustrie

Dieren zijn altijd al een reservoir geweest van mogelijke ziekteverwekkers voor mensen. Denk aan Listeria, Salmonella, de ziekte van Lyme en het recentelijke nieuwe virus COVID-19. Het handhaven van c...
01 December 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu