Column: Betrek de kwaliteitsafdeling op tijd

27-09-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 315 keer bekeken

Het is belangrijk dat de QA-afdeling op tijd betrokken wordt bij nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Echter gebeurt het helaas nog meer dan eens dat een project al loopt of een deal al zo goed als beklonken is, voordat QA lucht krijgt van de situatie.

Te snelle beslissingen

Zo kwam ik laatst in een situatie terecht waarbij de commerciële afdelingen van twee bedrijven een mooie deal gesloten hadden over de inkoop van een nieuw product. Op het moment dat de kwaliteitsafdeling werd aangesloten, hadden de twee commerçanten elkaar al de hand geschud. Echter bleek bij QA dat de microbiologische normen die de leverancier hanteert helemaal niet aansluiten op de eigen eisen van het bedrijf. Dit hield in dat alle partijen weer terug naar de tekentafel moesten, terwijl men dacht in de afrondende fase te zijn.

Een ander voorbeeld dat ik tegenkwam, is van een zeer ondernemende directeur van een klein bedrijfje. Hij had besloten om een nieuw proces te gaan draaien vanwege de mooie commerciële kansen die ermee samen gingen. De kwaliteitsverantwoordelijke van dit bedrijf is niet dagelijks aanwezig, omdat het om een kleine onderneming gaat. Zij hoorde van de nieuwe plannen op het moment dat de onderhandelingen over de nieuwe machines al volop bezig waren.

Het belang van de kwaliteitsafdeling

Gelukkig zijn dit allemaal zaken die op te lossen zijn. In het eerste geval heeft QA de leveringen tegengehouden en heeft men werk gemaakt van de aanpassingen. De leverancier levert nu een mooi product waar zowel de kwaliteits- als de commerciële afdeling blij mee is. In het vervolg zal de commerçant eerder aan de bel trekken bij de kwaliteitsafdeling. In het andere voorbeeld hebben de kwaliteitsverantwoordelijke en ik een goed gesprek gehad met de directie over de samenwerking. De directeur heeft in korte tijd al laten zien dat hij QA betrekt bij nieuwe ontwikkelingen en ideeën. De kwaliteitsverantwoordelijke heeft nu de nodige inspraak op de nieuwe productielijn.

Als adviseur zie ik gelukkig steeds vaker dat voedselveiligheid en kwaliteit breed gedragen wordt binnen levensmiddelenorganisaties en onderdeel wordt van de cultuur. Hierdoor komen situaties als deze minder vaak voor. Een goede ontwikkeling wat mij betreft!

Tip: Het ontwikkelen van een voedselveiligheidscultuur is spannend en noodzakelijk, maar ook complex en tijdrovend. In onze whitepaper Food Safety Culture staan acht stappen die je dichter bij een goede voedselveiligheidscultuur brengen.

productielijn sap

Over de auteur

Mijn naam is Suzanne van Heusden. Ik ben werkzaam bij Normec Foodcare als QA-Adviseur . Hiervoor kom ik bij allerlei verschillende klanten. Ik help bedrijven met het opstellen en implementeren van een kwaliteitssysteem. Daarnaast voer ik interim opdrachten uit waarbij ik een kwaliteitsafdeling ondersteun met diverse inhoudelijke projecten. Ook buiten werktijd ben ik veel met voeding bezig en bak en kook ik graag. Mijn baan is zo leuk omdat ik, letterlijk, bij veel bedrijven een kijkje in de keuken mag nemen.

suzanne
Auteur: Suzanne van Heusden Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief