Column: Adviseur bij grote en kleine organisaties

17-05-2022 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1408 keer bekeken

De bedrijven waar ik als QA-adviseur voor aan het werk ga, zijn zeer divers. Zo kom ik bijvoorbeeld bij verpakkers van groenten en fruit, vleesproductiebedrijven en handelskantoren. Naast de diversiteit in sectoren, zijn onze klanten zeer verschillend in bedrijfscultuur, type organisatie maar ook in grootte.

Kleine en grote bedrijven

Zo heb ik klanten met meer dan 500 personeelsleden in dienst, die verspreid over meerdere locaties werken. De totale kwaliteitsdienst van deze bedrijven bestaat uit zo’n 10 tot soms wel 20 medewerkers. Mijn rol als QA-adviseur spitst zich bij dit soort bedrijven vaak toe op één bepaalde productielocatie of een specifieke opdracht. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van een (onderbezette) kwaliteitsdienst van een van de locaties of het uitzoeken van een specifiek probleem zoals een auditafwijking.

Daarnaast kom ik bij veel kleinere bedrijven die bestaan uit maximaal 5 collega’s. Bij dit soort bedrijven ondersteunen ik en mijn collega’s vaak bij de implementatie en het onderhoud van een kwaliteitssysteem. De implementatie van een kwaliteitssysteem vraagt hier om een hele andere aanpak dan een bedrijf met een groot personeelsbestand. Maar dat betekent niet dat het minder leuk is!

Verschil in aanpak

Voor alle type bedrijven, maar zeker voor kleine(re) organisaties is een pragmatische aanpak van de implementatie van een kwaliteitssysteem belangrijk. Vaak kunnen zaken snel geregeld worden en zijn lijnen korter, waardoor we snel stappen maken bij de realisatie van het systeem. Een nadeel kan echter zijn dat bij een klein bedrijf grote flexibiliteit verwacht wordt, wat soms lastig in een systeem te vatten is.

Zo kent elke organisatie haar uitdagingen op het gebied van het kwaliteitssysteem, maar dat zorgt er wel voor dat ik plezier heb in mijn werk: elke dag is anders!

Interne audit

Over de auteur

Mijn naam is Suzanne van Heusden. Ik ben werkzaam bij Normec Foodcare als QA-Adviseur . Hiervoor kom ik bij allerlei verschillende klanten. Ik help bedrijven met het opstellen en implementeren van een kwaliteitssysteem. Daarnaast voer ik interim opdrachten uit waarbij ik een kwaliteitsafdeling ondersteun met diverse inhoudelijke projecten. Ook buiten werktijd ben ik veel met voeding bezig en bak en kook ik graag. Mijn baan is zo leuk omdat ik, letterlijk, bij veel bedrijven een kijkje in de keuken mag nemen.

suzanne
Auteur: Suzanne van Heusden Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

carenet software op ipad

QS – quality scheme for food

Exporteer je producten naar Duitsland en verwacht jouw afnemer dat je QS gecertificeerd bent? Of heb je interesse in een QS certificering omdat de afzetmogelijkheden richting Duitsland dan vele malen ...
20 Juni 2019
hammen

Algemene wetgeving op vleesvervangers

In deel 1 van de artikelenreeks over wetgeving met betrekking tot vlees vervangende producten was te lezen dat er momenteel geen concrete wetgeving is voor deze productgroep, op de wetgeving voor Nove...
10 Februari 2020
Training

In 8 stappen naar een maximaal trainingsresultaat

Onvoldoende getrainde medewerkers staat gemiddeld op nummer 5 van meest voorkomende audit afwijkingen tijdens BRCGS, IFS en FSSC 22000 audits. Een beperkte training van medewerkers heeft gevolgen. Een...
24 Augustus 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief