Column: Adviseur bij grote en kleine organisaties

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1506 keer bekeken

De bedrijven waar ik als QA-adviseur voor aan het werk ga, zijn zeer divers. Zo kom ik bijvoorbeeld bij verpakkers van groenten en fruit, vleesproductiebedrijven en handelskantoren. Naast de diversiteit in sectoren, zijn onze klanten zeer verschillend in bedrijfscultuur, type organisatie maar ook in grootte.

Kleine en grote bedrijven

Zo heb ik klanten met meer dan 500 personeelsleden in dienst, die verspreid over meerdere locaties werken. De totale kwaliteitsdienst van deze bedrijven bestaat uit zo’n 10 tot soms wel 20 medewerkers. Mijn rol als QA-adviseur spitst zich bij dit soort bedrijven vaak toe op één bepaalde productielocatie of een specifieke opdracht. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van een (onderbezette) kwaliteitsdienst van een van de locaties of het uitzoeken van een specifiek probleem zoals een auditafwijking.

Daarnaast kom ik bij veel kleinere bedrijven die bestaan uit maximaal 5 collega’s. Bij dit soort bedrijven ondersteunen ik en mijn collega’s vaak bij de implementatie en het onderhoud van een kwaliteitssysteem. De implementatie van een kwaliteitssysteem vraagt hier om een hele andere aanpak dan een bedrijf met een groot personeelsbestand. Maar dat betekent niet dat het minder leuk is!

Verschil in aanpak

Voor alle type bedrijven, maar zeker voor kleine(re) organisaties is een pragmatische aanpak van de implementatie van een kwaliteitssysteem belangrijk. Vaak kunnen zaken snel geregeld worden en zijn lijnen korter, waardoor we snel stappen maken bij de realisatie van het systeem. Een nadeel kan echter zijn dat bij een klein bedrijf grote flexibiliteit verwacht wordt, wat soms lastig in een systeem te vatten is.

Zo kent elke organisatie haar uitdagingen op het gebied van het kwaliteitssysteem, maar dat zorgt er wel voor dat ik plezier heb in mijn werk: elke dag is anders!

Interne audit

Over de auteur

Mijn naam is Suzanne van Heusden. Ik ben werkzaam bij Normec Foodcare als QA-Adviseur . Hiervoor kom ik bij allerlei verschillende klanten. Ik help bedrijven met het opstellen en implementeren van een kwaliteitssysteem. Daarnaast voer ik interim opdrachten uit waarbij ik een kwaliteitsafdeling ondersteun met diverse inhoudelijke projecten. Ook buiten werktijd ben ik veel met voeding bezig en bak en kook ik graag. Mijn baan is zo leuk omdat ik, letterlijk, bij veel bedrijven een kijkje in de keuken mag nemen.

suzanne
Auteur: Suzanne van Heusden Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief