BRCGS Storage and Distribution 4: wat is er nieuw?

24-11-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1543 keer bekeken

In november heeft BRCGS versie 4 van de norm opslag en distributie uitgebracht. In de standaard zijn een aantal nieuwe of aangescherpte vereisten opgenomen. In dit artikel hebben we een aantal vereisten op een rij gezet. Per 1 mei 2021 zal er door de certificerende instellingen ge-audit worden tegen versie 4.

BRCGS Storage and Distribution versie 4 is GFSI2020-gebenchmarkt en bevat vernieuwde vereisten om aan te sluiten bij de veranderende dynamiek van de logistieke sector. Ook zijn er twee nieuwe aanvullende vrijwillige modules toegevoegd, namelijk Cross-docking en E-commerce.

Enkele vereisten op een rij

De nieuwe of aangescherpte vereisten in de standaard hebben betrekking op onder andere:

  • Food Safety Culture, net zoals de andere BRC standaarden.
  • Een vertrouwelijk meldsysteem voor medewerkers in geval van missstanden (klokkenluidersregeling).
  • De nadruk op continue verbetering door het optimaliseren van oorzaakanalyses en interne audit vereisten.
  • Aanscherping van eisen die aan leveranciers, inclusief subcontractors, gesteld worden.
  • Ontwikkeling van food fraude beoordeling en een bijbehorend plan. Gesteld wordt dat productintegriteit kan worden aangetast door toename van ongunstige weersomstandigheden, financiële crisis, handelsgeschillen, cyberaanvallen en soms opzettelijke sabotage-aanvallen.
  • Opslag, behandeling en distributie van ‘open’ product is in een apart hoofdstuk (H9) vermeld.
  • Meer aandacht voor allergenenbeheer, vooral in H9.
  • Ongediertemanagement

Verplichte onaangekondigde audit

Een andere belangrijke wijziging – vereist vanuit de GFSI – in het reglement is dat er één keer per drie jaar een verplichte onaangekondigde audit uitgevoerd zal worden. De eerste audit tegen de nieuwe versie zal aangekondigd zijn. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een “blended audit”. Dit is een audit op afstand, ook wel remote audit genoemd. Hierop volgt binnen 28 dagen een kortere audit op locatie om de praktijksituatie te toetsen. Net als in de BRC Food 8 wordt er in deze versie gewerkt met een kleurcodering per eis. Deze codering heeft als doel inzicht te geven in het type eis. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt in praktische eisen en documentatie- en registratie-eisen.

besmettingsbronnen

Keuze uit vrijwillige modules

Aanvullend op de norm kan er gekozen worden voor zogeheten aanvullende vrijwillige modules (AVMs). Module 10 betreft groothandel (wholesale) en omvat enkele wijzingen zoals verscherpte eisen ten aanzien van leveranciersbeheersing. Nieuw zijn de modules Cross-docking en E-commerce. Cross-docking is vooral voor transportbedrijven van toepassing met meerdere locaties voor cross-docking. E-commerce is geïntroduceerd door de enorme groei hiervan. Verder zijn de overige zeven AVMs op hoofdlijnen ongewijzigd.

Versie 4 brengt veel veranderingen met zich mee. Ieder hoofdstuk zal daarom nauwkeurig beoordeeld moeten worden om de wijzigingen duidelijk te krijgen. Per 1 mei 2021 zal er door de certificerende instellingen ge-audit worden tegen versie 4.

Productveiligheid, integriteit en kwaliteit

BRC Global Standard Storage & Distribution is bedoeld voor opslag en distributie (per schip, wagen, trein of vliegtuig) van verpakte producten welke zijn beschermd tegen fysische contaminatie. Onder verpakte producten vallen ‘food’, ‘packaging’ en ‘consumer products’. Daarnaast is de norm geschikt voor groothandel (wholesale) en uitbestede diensten (contracted services). In bijlage 4 van de standaard vind je terug welke producten in de scope van de standaard vallen. Transportbedrijven zoals koeriers of postorderbedrijven zijn uitgesloten van de scope.

Wil je de BRC Storage & Distribution norm implementeren? Of heb je vragen over de BRC norm? Onze adviseurs helpen je graag. Neem contact op met Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina

Noortje-de-Groot.jpg
Auteur: Noortje de Groot Senior Lead Auditor
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief