BRCGS versie 8: klokkenluidersregeling

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 794 keer bekeken

In augustus 2018 is de definitieve versie van de BRC Global Standard for Food Safety versie 8 gepubliceerd. Vanaf februari 2019 wordt tegen deze norm ge-audit. 

Nieuwe eis voor klokkenluidersregeling

In de vorige versies van BRCGS Food Safety is geen eis met betrekking tot een klokkenluidersregeling opgenomen. In versie 8 is een nieuwe eis opgenomen in het (al bestaande) hoofdstuk ‘hoger management verantwoordelijkheid’. Deze eis is een zogeheten fundamental.

1. Verantwoordelijkheid van het hoger management

1.1 Verantwoordelijkheid van het hoger management en continue verbetering (FUNDAMENTAL)

1.1.6 Het bedrijf beschikt over een systeem (bijvoorbeeld een klokkenluidersysteem) waarmee medewerkers bezorgdheden over productveiligheid, integriteit, kwaliteit en legaliteit vertrouwelijk aan het hoger management kunnen melden. Het mechanisme (bijv. het relevante telefoonnummer) voor het melden van problemen moet duidelijk worden gecommuniceerd aan het personeel. Het hogere management van de onderneming heeft een procedure voor het beoordelen van eventuele bezwaren. Registraties van de beoordeling en, indien van toepassing, de getroffen maatregelen, moeten worden gedocumenteerd.

In een procedure moet zijn vastgelegd hoe het hoger management om dient te gaan met dergelijke meldingen. Tevens moeten waar nodig passende maatregelen worden getroffen en moeten alle meldingen worden gedocumenteerd. Naast BRCGS 8 verplichten ook andere standaarden zoals ‘Varken voor morgen’ het hebben van een klokkenluidersregeling.

Aansluiten bij klokkenluidersregeling

Ten behoeve van het melden van misstanden en afwijkingen inzake productintegriteit en/of veiligheid kan je aansluiten bij de klokkenluidersregeling van Normec Foodcare. Met de klokkenluidersregeling kunnen jouw medewerkers volledig anoniem melding maken om misstanden en/of afwijkingen te communiceren. Meldingen worden door ons vastgelegd, gecommuniceerd met het management van de betreffende organisatie (zonder vermelding van de klokkenluider indien de identiteit bekend is) en de melding wordt uitvoerig onderzocht. Samen met het bedrijf wordt toegewerkt naar corrigerende en preventieve acties om de situatie te herstellen. Wij bieden een kant-en-klare klokkenluidersregeling aan met een apart telefoonnummer waar anoniem meldingen kunnen worden doorgegeven.

Contact

Wens je meer informatie of heb je hulp nodig bij het invoeren en onderhouden van een klokkenluidersregeling? Neem contact met ons op. 

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief