BRCGS versie 8: klokkenluidersregeling

04-07-2018 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 707 keer bekeken

In augustus 2018 is de definitieve versie van de BRC Global Standard for Food Safety versie 8 gepubliceerd. Vanaf februari 2019 wordt tegen deze norm ge-audit. 

Nieuwe eis voor klokkenluidersregeling

In de vorige versies van BRCGS Food Safety is geen eis met betrekking tot een klokkenluidersregeling opgenomen. In versie 8 is een nieuwe eis opgenomen in het (al bestaande) hoofdstuk ‘hoger management verantwoordelijkheid’. Deze eis is een zogeheten fundamental.

1. Verantwoordelijkheid van het hoger management

1.1 Verantwoordelijkheid van het hoger management en continue verbetering (FUNDAMENTAL)

1.1.6 Het bedrijf beschikt over een systeem (bijvoorbeeld een klokkenluidersysteem) waarmee medewerkers bezorgdheden over productveiligheid, integriteit, kwaliteit en legaliteit vertrouwelijk aan het hoger management kunnen melden. Het mechanisme (bijv. het relevante telefoonnummer) voor het melden van problemen moet duidelijk worden gecommuniceerd aan het personeel. Het hogere management van de onderneming heeft een procedure voor het beoordelen van eventuele bezwaren. Registraties van de beoordeling en, indien van toepassing, de getroffen maatregelen, moeten worden gedocumenteerd.

In een procedure moet zijn vastgelegd hoe het hoger management om dient te gaan met dergelijke meldingen. Tevens moeten waar nodig passende maatregelen worden getroffen en moeten alle meldingen worden gedocumenteerd. Naast BRCGS 8 verplichten ook andere standaarden zoals ‘Varken voor morgen’ het hebben van een klokkenluidersregeling.

Aansluiten bij klokkenluidersregeling

Ten behoeve van het melden van misstanden en afwijkingen inzake productintegriteit en/of veiligheid kan je aansluiten bij de klokkenluidersregeling van Normec Foodcare. Met de klokkenluidersregeling kunnen jouw medewerkers volledig anoniem melding maken om misstanden en/of afwijkingen te communiceren. Meldingen worden door ons vastgelegd, gecommuniceerd met het management van de betreffende organisatie (zonder vermelding van de klokkenluider indien de identiteit bekend is) en de melding wordt uitvoerig onderzocht. Samen met het bedrijf wordt toegewerkt naar corrigerende en preventieve acties om de situatie te herstellen. Wij bieden een kant-en-klare klokkenluidersregeling aan met een apart telefoonnummer waar anoniem meldingen kunnen worden doorgegeven.

Contact

Wens je meer informatie of heb je hulp nodig bij het invoeren en onderhouden van een klokkenluidersregeling? Neem contact met ons op. 

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief