BRC versie 8: aanvullende eisen omgevingsmonitoring

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 671 keer bekeken

De definitieve versie van de BRC Global Standard for Food Safety versie 8 is in augustus 2018 gepubliceerd. Vanaf 2019 wordt tegen deze nieuwe norm ge-audit. In deze versie zijn aanvullende eisen opgenomen ten aanzien van omgevingsmonitoring.

Inhoud van de omgevingsmonitoringsplannen

Om te kunnen voldoen aan deze BRCGS eis dien je op risico gebaseerde omgevingsmonitoringsplannen te hebben opgenomen in het kwaliteitssysteem. Deze plannen moeten gericht zijn op pathogenen en bederforganismen. Productieruimten met open, kant- en klare producten moeten minimaal in het plan zijn meegenomen. De monitoringsplannen moeten worden gedocumenteerd samen met de bijbehorende procedures. De plannen dienen minimaal de volgende onderdelen te bevatten:

 • Een monstername protocol: op welke wijze dienen monsters te worden genomen?
 • Identificatie van bemonsteringslocaties: welke locaties dienen te worden bemonsterd?
 • Frequentie van tests: met welke frequentie moeten welke monsters worden genomen?
 • Doelorganisme(n): op welke pathogenen en bederforganismen dienen de monsters te worden geanalyseerd?
 • Testmethoden: welke testmethoden worden toegepast voor de analyse van de monsters?
 • Registratie en evaluatie van resultaten: het schriftelijk of digitaal vastleggen van de resultaten en de beoordeling van de resultaten.

Te ondernemen actie bij afwijkingen

In de documentatie dien je passende controle limieten op te nemen voor de omgevingsmonitoring, zodat duidelijk is wanneer een resultaat goedgekeurd is en wanneer deze afgekeurd is. Ook moet worden vastgelegd welke corrigerende maatregelen genomen dienen te worden in geval van afwijkende resultaten en als er sprake is van trends in afwijkende resultaten.

Herbeoordeling

Het plan voor omgevingsmonitoring moet ten minste jaarlijks worden her beoordeeld én in geval van:

 • Veranderingen in procesomstandigheden, procesvoering of apparatuur.
 • Nieuwe ontwikkelingen in wetenschappelijke informatie.
 • Het niet voldoen aan de eisen om een belangrijk probleem te identificeren, bijvoorbeeld als de NVWA positieve onderzoeksresultaten constateert, welke niet in het monitoringsplan zijn opgenomen.
 • Tekortkomingen aan producten (producten met afwijkende testresultaten) die niet zijn opgenomen in het omgevingsmonitoringplan. Dat wil zeggen: als naar aanleiding van product onderzoek afwijkende resultaten op gebied van pathogenen worden geconstateerd, dan moet het plan voor omgevingsmonitoring worden herzien om er zeker van te zijn dat het effectief blijft.
 • Voortdurend gebrek aan afwijkende resultaten. Als een bedrijf bijvoorbeeld een lange geschiedenis heeft van goede testresultaten, dan zou het plan moeten worden herzien om bijvoorbeeld te overwegen of de juiste delen van de fabriek correct zijn getest, of gekozen is voor de geschikte organismen, enzovoorts.

Hulp nodig?

Wens je meer informatie of heb je hulp nodig bij het opzetten of aanpassen van jouw omgevingsmonitoringsplan? Je kan altijd contact met ons opnemen door het contactformulier in te vullen. 

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Marlous-van-Drunen.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Marketing & Communicatie Marlous van Drunen.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief