BRC Food versie 8: wat kunnen we verwachten?

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 531 keer bekeken

Het concept van de BRC Global Standard for Food Safety, versie 8, is onlangs gepubliceerd. Deze conceptversie* geeft een eerste inzage in de wijzigingen die deze versie met zich mee zal brengen. De nieuwe versie werd in augustus 2018 uitgegeven en vanaf 2019 zal tegen deze nieuwe norm ge-audit worden.

Toepassing

De eerste zeven hoofdstukken van de norm zijn op alle bedrijven van toepassing, hoofdstuk 8 is van toepassing op bedrijven met  high-care, high-risk of ambient high-care producten. Hoofdstuk 9 is van toepassing op de in- en verkoop van handelsartikelen en blijft gelden als een vrijwillige module.

Belangrijkste wijzigingen

Wij hebben de belangrijkste wijzigingen die deze versie-update met zich mee brengt op een rijtje gezet. Deze opsomming betreft een klein deel van het volledige aantal wijzigingen. Ook is de opsomming gebaseerd op de draft versie, wat betekent dat er mogelijk nog wijzigingen kunnen plaatsvinden.

Managementbetrokkenheid

Er worden aanvullende eisen gesteld met betrekking tot managementbetrokkenheid. Actielijsten met activiteiten dienen opgesteld te worden en er dient een planning te zijn voor het uitvoeren van deze activiteiten. Ook dient er periodiek een evaluatie van deze activiteiten plaats te vinden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor doelstellingen die niet zijn behaald.

Klokkenluidersregeling

Vanuit de nieuwe versie wordt ook een klokkenluidersregeling verplicht gesteld. De klokkenluidersregeling geeft werknemers de mogelijkheid om melding te maken van (mogelijke) misstanden in de organisatie. Denk hierbij aan fraude of gevaar voor de volksgezondheid.

Voedselveiligheids- en kwaliteitsmanagementsysteem

Het auditprogramma dient in minimaal vier keer per jaar uitgevoerd te worden, vastgesteld op basis van risicoanalyse. Alle auditonderdelen dienen minimaal jaarlijks beoordeeld te worden. Elke interne audit in het kader van het programma heeft een afgebakende scope en houdt rekening met een gedefinieerde activiteit of onderdeel van het voedselveiligheids- of HACCP-plan. Hygiëne-inspecties dienen in een apart programma opgenomen te worden.

Leveranciers/dienstverleningen

In de risicoanalyse dienen de risico’s die aan grondstoffen gebonden zijn en de risico’s die onderworpen zijn aan wettelijk toezicht op verboden stoffen opgenomen te zijn. Actualisatie hoeft niet meer jaarlijks te geschieden, maar wel bij wijzigingen in grondstoffen, grondstofverwerking of de leveranciers, als er een nieuw risico ontstaat of na een product recall. Wanneer dit allemaal niet van toepassing is, dan dient actualisatie om de drie jaar te geschieden.

Er worden aanvullende eisen gesteld ten aanzien van goedkeuring van leveranciers, onder andere eisen voor de leveranciersquestionnaires en leveranciersaudits. Dit wordt gebaseerd op risicobeoordeling.

Een nieuwe eis is ook dat de effectiviteit van het traceerbaarheidssysteem van de onderaannemer getoetst dient te worden. Goedkeuring van onderaannemers kan niet enkel meer geschieden door het uitvoeren van een audit on site. Aanvullend is ook een GFSI-certificaat verplicht.

Reiniging

De eisen voor CIP reiniging zijn flink uitgebreid. Om de werking van de CIP apparatuur te kunnen borgen, dient een validatie uitgevoerd te worden, een actueel schema van de CIP installatie dient aanwezig te zijn en het risico van kruisbesmetting dient beoordeeld te worden. De CIP installatie dient door voldoende opgeleid personeel onderhouden te worden. Ook dienen de reinigingsvoorzieningen met vaste frequentie gemonitord te worden.

Food defense

Naast de risicoanalyse van potentiële productrisico’s van interne en externe bedreigingen, dienen grondstoffen en producten die als mogelijk risico geïdentificeerd zijn beheerst te worden.

*De definitieve versie van de BRC Global Standard for Food Safety versie 8 is in augustus 2018 gepubliceerd. Vanaf 1 februari 2019 zal deze norm getoetst worden. 

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief