Het concept van de BRC Global Standard for Food Safety, versie 8, is onlangs gepubliceerd. Deze conceptversie* geeft een eerste inzage in de wijzigingen die deze versie met zich mee zal brengen. De nieuwe versie werd in augustus 2018 uitgegeven en vanaf 2019 zal tegen deze nieuwe norm ge-audit worden.
De eerste zeven hoofdstukken van de norm zijn op alle bedrijven van toepassing, hoofdstuk 8 is van toepassing op bedrijven met high-care, high-risk of ambient high-care producten. Hoofdstuk 9 is van toepassing op de in- en verkoop van handelsartikelen en blijft gelden als een vrijwillige module.
Wij hebben de belangrijkste wijzigingen die deze versie-update met zich mee brengt op een rijtje gezet. Deze opsomming betreft een klein deel van het volledige aantal wijzigingen. Ook is de opsomming gebaseerd op de draft versie, wat betekent dat er mogelijk nog wijzigingen kunnen plaatsvinden.
Er worden aanvullende eisen gesteld met betrekking tot managementbetrokkenheid. Actielijsten met activiteiten dienen opgesteld te worden en er dient een planning te zijn voor het uitvoeren van deze activiteiten. Ook dient er periodiek een evaluatie van deze activiteiten plaats te vinden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor doelstellingen die niet zijn behaald.
Vanuit de nieuwe versie wordt ook een klokkenluidersregeling verplicht gesteld. De klokkenluidersregeling geeft werknemers de mogelijkheid om melding te maken van (mogelijke) misstanden in de organisatie. Denk hierbij aan fraude of gevaar voor de volksgezondheid.
Het auditprogramma dient in minimaal vier keer per jaar uitgevoerd te worden, vastgesteld op basis van risicoanalyse. Alle auditonderdelen dienen minimaal jaarlijks beoordeeld te worden. Elke interne audit in het kader van het programma heeft een afgebakende scope en houdt rekening met een gedefinieerde activiteit of onderdeel van het voedselveiligheids- of HACCP-plan. Hygiëne-inspecties dienen in een apart programma opgenomen te worden.
In de risicoanalyse dienen de risico’s die aan grondstoffen gebonden zijn en de risico’s die onderworpen zijn aan wettelijk toezicht op verboden stoffen opgenomen te zijn. Actualisatie hoeft niet meer jaarlijks te geschieden, maar wel bij wijzigingen in grondstoffen, grondstofverwerking of de leveranciers, als er een nieuw risico ontstaat of na een product recall. Wanneer dit allemaal niet van toepassing is, dan dient actualisatie om de drie jaar te geschieden.
Er worden aanvullende eisen gesteld ten aanzien van goedkeuring van leveranciers, onder andere eisen voor de leveranciersquestionnaires en leveranciersaudits. Dit wordt gebaseerd op risicobeoordeling.
Een nieuwe eis is ook dat de effectiviteit van het traceerbaarheidssysteem van de onderaannemer getoetst dient te worden. Goedkeuring van onderaannemers kan niet enkel meer geschieden door het uitvoeren van een audit on site. Aanvullend is ook een GFSI-certificaat verplicht.
De eisen voor CIP reiniging zijn flink uitgebreid. Om de werking van de CIP apparatuur te kunnen borgen, dient een validatie uitgevoerd te worden, een actueel schema van de CIP installatie dient aanwezig te zijn en het risico van kruisbesmetting dient beoordeeld te worden. De CIP installatie dient door voldoende opgeleid personeel onderhouden te worden. Ook dienen de reinigingsvoorzieningen met vaste frequentie gemonitord te worden.
Naast de risicoanalyse van potentiële productrisico’s van interne en externe bedreigingen, dienen grondstoffen en producten die als mogelijk risico geïdentificeerd zijn beheerst te worden.
*De definitieve versie van de BRC Global Standard for Food Safety versie 8 is in augustus 2018 gepubliceerd. Vanaf 1 februari 2019 zal deze norm getoetst worden.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.
Microbiologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het leven van micro-organismen. Deze zijn alleen met een microscoop waar te nemen. In de levensmiddelenmicrobiologie spelen met name bacterië...
British Retail Consortium Global Standards (BRCGS) zijn GFSI erkende standaarden, op het gebied van voedselveiligheid. BRCGS werd in 1996 opgericht door retailers en detailhandelaren als brancheorgani...
Chemische gevaren zijn stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid. De oorsprong van deze gevaren is variabel. De stoffen kunnen van nature aanwezig zijn in het product (bijvoorbeeld ...
Op 1 augustus 2022 is versie 9 van de BRCGS Global Standard Food Safety verschenen. Als je bedrijf gecertificeerd is voo...
Je wilt de kwaliteit waarborgen binnen je bedrijf in de foodsector? Er bestaan veel verschillende voedselveiligheidssyst...
De kwaliteit van water krijgt steeds meer aandacht in de productieprocessen binnen de agrosector. Water is belangrijk vo...
Naalden in broodjes bij de catering van een luchtvaartmaatschappij. Giftige stoffen in verpakte dranken of foodproducten...
Word wijzer met het Normec Foodcare Kenniscentrum Alle kennis en ervaring van onze experts komt samen in het Normec Foo...
Dat je kwaliteit levert, wil je graag kunnen bewijzen. Een certificaat, keurmerk of een combinatie hiervan is een prima ...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!