header oranje fruit en groenten

Blog: keurmerken en consumentvertrouwen

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 768 keer bekeken

De consument heeft een steeds bewustere kijk op voeding en heeft daarbij behoefte aan duidelijke beeldmerken die aangeven dat een product een bepaalde meerwaarde biedt. Inmiddels is het voor de consument lastig om een bewuste keuze te maken binnen de grote hoeveelheid verschillende keurmerken. De afgelopen jaren zijn er steeds meer keurmerken bijgekomen. Inmiddels staat de teller al op meer dan 100 duurzaamheidskeurmerken en logo’s die voor voeding in omloop zijn. Hierdoor wordt het steeds lastiger voor een consument  om een bewuste keuze hierin te maken.

Keurmerken

Wanneer een producent aan de consument duidelijk wil maken dat hun producten een meerwaarde hebben omdat ze veilig, gezond en/of duurzaam geproduceerd zijn, kan men ervoor kiezen om zich te laten certificeren voor een bepaald keurmerk. Het keurmerk op de verpakking helpt de consument bij het maken van een duurzame of een gezonde keuze en is vaak te herkennen door een logo op de verpakking. Een bijzondere kwaliteit, samenwerking in de keten, een biologische productiemethode, een milieuvriendelijk karakter of het streekeigen karakter zijn voorbeelden van een aantal manieren waarop een product met een bepaald keurmerk zich kan onderscheiden van gangbare producten.

Keurmerkeigenaar of instantie

Keurmerken worden toegekend door een controlerende partij. Dit kan een keurmerkeigenaar zijn die zelf hun keurmerken toekennen aan bedrijven. Er wordt dan door hen zelf gecontroleerd of bedrijven zich houden aan de eisen van het keurmerk en toestemming gegeven voor het voeren van het keurmerk. Het kan ook zijn dat een keurmerkeigenaar de controle en toekenning laat uitvoeren door een (geaccrediteerde) keuringsinstantie. Een geaccrediteerde keuringsinstantie biedt gegarandeerde onafhankelijkheid en betrouwbaarheid.Het keurmerk mag gevoerd worden als uit de keuring is gebleken dat het product voldoet aan de gewenste eisen van het keurmerk.

Welke typen keurmerken zijn er?

Keurmerken zijn in drie groepen in te delen, namelijk:

  • Duurzaamheidskeurmerken: gericht op dierenwelzijn, eerlijke handel en natuur en milieu.
  • Keurmerken op basis van herkomst en kwaliteit: dit geeft aan waar een product vandaan komt en hoe het gemaakt is. Halal en Kosher zijn keurmerken waarbij rekening gehouden is met een bepaalde levensbeschouwing.
  • Gezondheidskeurmerken: deze keurmerken helpen je bij het maken van een gezondere keuze.

Door de grote hoeveelheid keurmerken op de markt, neemt het vertrouwen van de consument hierin af. Milieu centraal heeft om die reden in 2016 alle voedselkeurmerken met een duurzaamheidsclaim op een rij gezet. Vervolgens zijn deze beoordeeld. Daarbij is gekeken naar hoe ambitieus de eisen voor duurzaamheid van het keurmerk zijn, transparantie van de controles en de  betrouwbaarheid van het keurmerk. De keurmerken welke het beste op de drie criteria scoren, zijn benoemd tot “topkeurmerken”.Doordat de keurmerken beoordeeld zijn, is het voor de consument direct duidelijk wat de toppers onder de duurzaamheidskeurmerken zijn. Op deze manier moeten keurmerken weer een betrouwbaar hulpmiddel worden. De beoordelingen van de keurmerken zijn terug te vinden in de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Hulp nodig?

Wij geven je graag meer informatie over de verschillende keurmerken. Mocht je als bedrijf een keurmerk willen implementeren, dan ondersteunen wij bij de interpretatie en het voldoen aan de normelementen van het betreffende keurmerk. Neem contact met ons op. Onze deskundigen helpen je graag.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
Sanne-de-Backer.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Labelling specialist Sanne de Backer.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief