Blog: keurmerken en consumentvertrouwen

20-06-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 716 keer bekeken

De consument heeft een steeds bewustere kijk op voeding en heeft daarbij behoefte aan duidelijke beeldmerken die aangeven dat een product een bepaalde meerwaarde biedt. Inmiddels is het voor de consument lastig om een bewuste keuze te maken binnen de grote hoeveelheid verschillende keurmerken. De afgelopen jaren zijn er steeds meer keurmerken bijgekomen. Inmiddels staat de teller al op meer dan 100 duurzaamheidskeurmerken en logo’s die voor voeding in omloop zijn. Hierdoor wordt het steeds lastiger voor een consument  om een bewuste keuze hierin te maken.

Keurmerken

Wanneer een producent aan de consument duidelijk wil maken dat hun producten een meerwaarde hebben omdat ze veilig, gezond en/of duurzaam geproduceerd zijn, kan men ervoor kiezen om zich te laten certificeren voor een bepaald keurmerk. Het keurmerk op de verpakking helpt de consument bij het maken van een duurzame of een gezonde keuze en is vaak te herkennen door een logo op de verpakking. Een bijzondere kwaliteit, samenwerking in de keten, een biologische productiemethode, een milieuvriendelijk karakter of het streekeigen karakter zijn voorbeelden van een aantal manieren waarop een product met een bepaald keurmerk zich kan onderscheiden van gangbare producten.

Keurmerkeigenaar of instantie

Keurmerken worden toegekend door een controlerende partij. Dit kan een keurmerkeigenaar zijn die zelf hun keurmerken toekennen aan bedrijven. Er wordt dan door hen zelf gecontroleerd of bedrijven zich houden aan de eisen van het keurmerk en toestemming gegeven voor het voeren van het keurmerk. Het kan ook zijn dat een keurmerkeigenaar de controle en toekenning laat uitvoeren door een (geaccrediteerde) keuringsinstantie. Een geaccrediteerde keuringsinstantie biedt gegarandeerde onafhankelijkheid en betrouwbaarheid.Het keurmerk mag gevoerd worden als uit de keuring is gebleken dat het product voldoet aan de gewenste eisen van het keurmerk.

Welke typen keurmerken zijn er?

Keurmerken zijn in drie groepen in te delen, namelijk:

  • Duurzaamheidskeurmerken: gericht op dierenwelzijn, eerlijke handel en natuur en milieu.
  • Keurmerken op basis van herkomst en kwaliteit: dit geeft aan waar een product vandaan komt en hoe het gemaakt is. Halal en Kosher zijn keurmerken waarbij rekening gehouden is met een bepaalde levensbeschouwing.
  • Gezondheidskeurmerken: deze keurmerken helpen je bij het maken van een gezondere keuze.

Door de grote hoeveelheid keurmerken op de markt, neemt het vertrouwen van de consument hierin af. Milieu centraal heeft om die reden in 2016 alle voedselkeurmerken met een duurzaamheidsclaim op een rij gezet. Vervolgens zijn deze beoordeeld. Daarbij is gekeken naar hoe ambitieus de eisen voor duurzaamheid van het keurmerk zijn, transparantie van de controles en de  betrouwbaarheid van het keurmerk. De keurmerken welke het beste op de drie criteria scoren, zijn benoemd tot “topkeurmerken”.Doordat de keurmerken beoordeeld zijn, is het voor de consument direct duidelijk wat de toppers onder de duurzaamheidskeurmerken zijn. Op deze manier moeten keurmerken weer een betrouwbaar hulpmiddel worden. De beoordelingen van de keurmerken zijn terug te vinden in de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Hulp nodig?

Wij geven je graag meer informatie over de verschillende keurmerken. Mocht je als bedrijf een keurmerk willen implementeren, dan ondersteunen wij bij de interpretatie en het voldoen aan de normelementen van het betreffende keurmerk. Neem contact met ons op. Onze deskundigen helpen je graag.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
Sanne-de-Backer.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Labelling specialist Sanne de Backer.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief