Beperkte training van medewerkers? Dit zijn de gevolgen

23-04-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 714 keer bekeken

We zien het nog regelmatig gebeuren binnen food bedrijven: het trainen van medewerkers wordt gezien als iets dat moet voor het behalen certificaat. Dat terwijl training juist noodzakelijk is om voedselveilig te kunnen produceren en de juiste productkwaliteit te leveren. Maar welke risico’s loop je als bedrijf wanneer je te weinig aandacht besteed aan het opleiden van medewerkers? Je leest het in deze blog.

Volksgezondheid

Eén van de grootste risico’s die je loopt als medewerkers onvoldoende getraind zijn, is dat je producten een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Denk bijvoorbeeld aan Listeria besmettingen door onvoldoende schoonmaak. Van producten die met Listeria besmet zijn, kunnen mensen erg ziek worden. Dit moet je als bedrijf natuurlijk altijd voorkomen. Bovendien kan het zijn dat je bedrijf hierdoor moet sluiten.

Recall

Waar je als bedrijf ook niet op zit te wachten, is een recall. Stel je voor dat medewerkers onvoldoende getraind zijn in allergenenbeheersing. Een verkeerde etiketcontrole of een kruisbesmetting in opslag of productie kan een recall tot gevolg hebben. Een recall kost ontzettend veel geld. Bovendien worden recalls openbaar gemaakt en loopt je bedrijf hierdoor mogelijk imagoschade op.

Niet behalen van het certificaat

Is jouw bedrijf gecertificeerd voor bijvoorbeeld BRCGS, IFS of FSSC 22000? Een certificaat heb je nodig om aan bepaalde afnemers, zoals retailers, te mogen leveren. Daarom is het behalen en behouden van het certificaat natuurlijk erg belangrijk voor je bedrijf. Zijn medewerkers onvoldoende getraind? Dan heb je een grote kans op diverse tekortkomingen tijdens de audit. Worden er te veel of te grote tekortkomingen geconstateerd? Dan is er een kans dat je het certificaat verliest. Ook dit geeft weer financiële risico’s, doordat klanten mogelijk voor andere leveranciers kiezen.

Ongemotiveerde medewerkers

Naast de grote risico’s voor je bedrijf, kun je bij onvoldoende training van medewerkers ook te maken krijgen met ongemotiveerd personeel. Door medewerkers op een leuke en effectieve manier te trainen, betrek je ze bij de procedures en processen van je bedrijf. Ze weten steeds meer over je bedrijf en het belang van een juiste werkwijze. Hiermee voelen zij zich meer betrokken en is de kans dat zij zelf verbeteringen aandragen steeds groter.

Een compleet opleidingsplan

Vaak wordt gedacht dat het niet haalbaar is om alle medewerkers tijdig van de juiste trainingen te voorzien. Het wordt gezien als een tijdrovende en onhaalbare klus. Wij vinden dat trainingen laagdrempelige en op flexibele wijze moeten kunnen worden gerealiseerd. Daarom ontwikkelden wij een compleet online opleidingsplan met E-learning. Hierin train je medewerkers binnen je bedrijf onbeperkt voor alle gewenste onderwerpen. De training is altijd en overal online te volgen en dus zonder de productieprocessen te onderbreken. We hebben bovendien alle kennis in huis om jou van allerlei soorten interactieve maatwerk- of basistrainingen te voorzien. Lage instapkosten, alle flexibiliteit die je maar wenst en jij behoudt altijd het overzicht van behaalde competenties.

Waar wacht je nog op?

Je bent slechts één stap verwijderd van een optimaal trainingsprogramma. Neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief