• Nederlands
    • Engels
    • Duits

Benaming van vegetarische en veganistische producten

Consumenten kiezen steeds vaker voor vegetarische of veganistische producten. De diversiteit aan producten groeit. Meer en meer bedrijven brengen plantaardige producten op de markt. Het is van belang om bij de benaming van dergelijke producten verwarring bij de consument te voorkomen met betrekking tot de aard van het product. Waar houd je rekening mee?

Verwijzing naar dierlijke producten

Het is niet wettelijk vastgesteld welke benamingen wel of niet misleidend zijn. De Landbouwcommissie van het Europese parlement vindt vleesnamen voor vegetarische producten misleidend en wil daar een verbod op. De benaming van plantaardige producten zouden niet meer mogen verwijzen naar dierlijke producten, zoals bijvoorbeeld groenteburger of sojayoghurt. Of het verbod er ook gaat komen, is nog niet duidelijk.

Misleiding

In Europa zijn de algemene wettelijke eisen met betrekking tot de etikettering van levensmiddelen vastgelegd in Verordening (EU) Nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. Artikel 7, lid 1 geeft aan dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn, met name niet:

“a) ten aanzien van de kenmerken van het levensmiddel, en vooral niet ten aanzien van de aard, identiteit, eigenschappen, samenstelling, hoeveelheid, houdbaarheid, land van oorsprong of plaats van herkomst en wijze van vervaardiging of productie;

  1. b) door aan het levensmiddel effecten of eigenschappen toe te schrijven die het niet bezit;
  2. c) door te suggereren dat het levensmiddel bijzondere kenmerken vertoont terwijl alle soortgelijke levensmiddelen dezelfde kenmerken bezitten, met name door nadrukkelijk te wijzen op het ontbreken of aanwezig zijn van bepaalde ingrediënten en/of voedingsstoffen;
  3. d) door via de presentatie, beschrijving of afbeelding de aanwezigheid van een bepaald levensmiddel of ingrediënt te suggereren terwijl het in werkelijkheid een levensmiddel betreft waarin een van nature aanwezig bestanddeel of normaliter gebruikt ingrediënt is vervangen door een ander bestanddeel of een ander ingrediënt.”

Het is in ieder geval van belang dat de wettelijke benaming duidelijk genoeg is om de consumenten in staat te stellen de echte aard van het product te kennen en het te onderscheiden van andere producten waarmee het zou kunnen worden verward.

In bijlage VI, deel A is aangegeven dat een specifieke vermelding moet worden aangebracht bij de benaming van levensmiddelen waarbij een ingrediënt waarvan de consument verwacht dat het normaliter gebruikt is, vervangen is door een ander ingrediënt. Het etiket moet dan, naast de lijst van ingrediënten, duidelijk het ingrediënt vermelden dat ter gehele of gedeeltelijke vervanging is gebruikt. Dit moet dicht in de buurt van de benaming worden vermeld met een lettergrootte met een x-hoogte van ten minste 75 % van de x-hoogte van de benaming van het product, en niet kleiner dan de vastgestelde minimumlettergrootte.

Keurmerk

Voor de vermelding ‘vegetarisch’ en ‘veganistisch’ bestaan op dit moment vanuit de wetgeving geen eisen. Om aan te geven dat een product gegarandeerd vegetarisch of veganistisch is, kunnen producten in Nederland een ‘V-label ‘keurmerk krijgen. De Nederlandse Vegetariërsbond beheert dit keurmerk. Er is een vegetarische en een veganistische variant. Het keurmerk is echter niet verplicht.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het labelen van producten? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op.

groenten boxarrow-up

Datum

08-11-2019

Categorie

Blog | Label & Specifications

Delen

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten