header oranje fruit en groenten

Nieuw: praktische allergenengids QRA

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 330 keer bekeken

Onlangs heeft het ILSI (International Life Sciences Institute) Europe een praktische allergenengids uitgebracht. De gids geeft voedingsmiddelenbedrijven praktische handvatten voor kwantitatief allergenenmanagement. Want hoe weet je of allergenen die onbedoeld in een product terechtkomen ook echt een risico vormen voor de consument? Allergenenspecialist Krista Baar beantwoordt een aantal vragen over kruisbesmetting met allergenen en de nieuwe gids.

Waarom moeten bedrijven kruisbesmetting met allergenen voorkomen?

Als alle allergenen die in de receptuur van het product aanwezig zijn netjes op het etiket vermeld zijn, is er geen probleem voor de allergische consument. Deze weet immers of hij het product mag eten. Het zijn juist de allergenen die onbedoeld in producten terechtkomen die voor voedselveiligheidsrisico’s en onduidelijkheid bij de consument kunnen zorgen. Dit wordt ook wel kruisbesmetting met allergenen genoemd. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of een product met de vermelding ‘Kan sporen van noten bevatten’ werkelijk een risico vormt voor consumenten met een notenallergie. Of kunnen deze consumenten het product eigenlijk prima eten als in het productiebedrijf de juiste maatregelen worden getroffen?

Welke informatie is van belang voor goed allergenenmanagement?

Om allergenen risico’s te beheersen én de juiste informatie te verschaffen aan de consument, moet je niet alleen weten welke allergenen je in huis hebt, maar ook welke hoeveelheid van een allergeen in een product en proces aanwezig is. Je moet dus kwantitatieve gegevens verzamelen over de allergenen die je in huis hebt.

Wat is vastgelegd in wet- en regelgeving?

In wet- en regelgeving (Verordening (EG) nr. 853/2004) is vastgelegd dat bedrijven verplicht zijn om kruisbesmetting met allergenen te voorkomen. In de praktijk worstelen veel bedrijven ermee hoe ze het risico op onbedoelde allergenen kwantitatief in kaart moeten brengen, zodat ze ook kunnen onderbouwen of er wel of geen risico is voor de consument.  In de Mededeling van de Europese Commissie (2022/C355/01) van16 september 2022 over HACCP systemen is informatie opgenomen over de vermelding van eventuele aanwezigheid van kruisbesmettingsallergenen, ook wel PAL (Precautionary Allergen Labelling) genoemd.

Wat is het doel van de gids?

De wet- en regelgeving over kwantitatieve vermeldingen van kruisbesmetting met allergenen is nog steeds niet EU breed is vastgelegd, maar er is vanuit de voedingsmiddelensector wel behoefte aan eenduidigheid. Het doel van de gids is dan ook om binnen de sector meer eenduidigheid te creëren in het verzamelen van informatie en de risicobeoordeling. Hierdoor zal de data met betrekking tot allergenen steeds betrouwbaarder worden.

Welke informatie vind je terug in de gids?

In de gids staat heel veel praktische informatie waaruit je kunt putten. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Welke informatie je als bedrijf moet verzamelen
  • Interpretatie en omrekening van gehaltes aan allergenen
  • Vragen aan leveranciers, zodat risico’s beter kunnen worden ingeschat
  • Inschatting van gevaren (gebaseerd op HACCP principes)
  • Bemonstering en testmethode

Let wel, de gids is geen hapklaar copy-paste document.

We helpen je graag

Ons team van allergenenspecialisten helpt je graag om de juiste stappen te zetten voor goed allergenenmanagement. Denk aan het uitvoeren van een nulmeting en het opstellen van een plan van aanpak, etiketcontroles, validatie van allergenenvrij claims, berekening van kruiscontaminatie (VITAL) en sneltesten of laboratoriumanalyses. Neem contact met ons op en we helpen je snel verder.

Tamara-Kee.jpg
Auteur: Tamara Kee Adviseur QA
danny-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Danny Kracht.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020
suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
laptop

Keuzestress: de juiste certificeringsstandaard

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke stan...
20 Februari 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

danny-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Danny Kracht

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

danny-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief