header oranje fruit en groenten

Allergenenbeheersing met SimplyOK

07-08-2018 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 255 keer bekeken

Onze etiketteringsspecialisten zien regelmatig etiketten voorbij komen waar een waarschuwing voor sporen van allergenen op staan vermeld. Binnen de Europese Unie zijn de regels met betrekking tot het vermelden van allergenen vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.

In de blog Allergenenvermelding op etiketten is meer te lezen over hoe de allergenen vermeld moeten worden. In de verordening is echter niets opgenomen over het vermelden van kruisbesmettingen. Wanneer dient er dan wel of juist niet een waarschuwing geplaatst te worden zoals ‘Kan sporen bevatten van..’ of ‘geproduceerd in een fabriek waar ook…wordt verwerkt’.

Betrouwbare allergeneninformatie

Allergeneninformatie op etiketten is niet altijd juist, wat resulteert in voedselveiligheidsmeldingen en recalls. Ruim 86 procent van de voedselveiligheidsmeldingen gepubliceerd door de NVWA in 2017 was gerelateerd aan allergenen. Uit een oorzaakanalyse blijkt dat veel recalls veroorzaakt worden door een foutief opgesteld etiket (52%) of door etiketverwisseling (32%). Daarnaast werden ook productiefouten resulterend in een andere productsamenstelling gemeld als oorzaak.Onderbouwde informatie geven over de onbedoelde aanwezigheid van allergenen (kruisbesmetting) is nog moeilijker. Er is geen wettelijke verplichting voor leveranciers van levensmiddelen om kruisbesmetting op het etiket te vermelden. Het is de keuze van de fabrikant om dit te doen.Het allergenenmanagement van producenten zal dus goed op orde moeten zijn om te kunnen bepalen wanneer er een reëel risico op kruisbesmetting bestaat en om ondubbelzinnige, complete en betrouwbare allergeneninformatie te kunnen verschaffen over ingrediënten en kruisbesmetting. Om het allergenenbeheersysteem van een bedrijf in de praktijk te beoordelen, heeft Stichting SimplyOK een certificatieschema ontwikkeld.

Voldoen aan SimplyOK

Met het SimplyOK certificatieschema, ook wel Code of Practice genoemd, is het mogelijk om aan de hand van een stappenplan het allergenenbeheersysteem van het bedrijf in de praktijk te beoordelen.De Code of Practice van SimplyOK is gebaseerd op vijf basispijlers van allergenenbeheer:

  • Correcte en volledige grondstofinformatie
  • Toepassen juiste receptuur
  • Opstellen van juiste informatie in combinatie met het ontwerp van het etiket
  • Voorkomen van verwisseling van product en/of verpakkingsmateriaal
  • Voorkomen van kruisbesmetting mede door het uitvoeren van een kwantitatieve risicobeoordeling met hulp van VITAL®.

Een risicobeoordeling is nodig om risico’s van kruiscontaminatie met allergenen juist te kunnen inschatten. Het berekenen van kruisbesmetting van allergenen met behulp van VITAL®, is pas zinvol wanneer een allergeenmanagementsysteem is geïmplementeerd en op orde is. Daarna kan de uitkomst van de VITAL® berekening met behulp van analyses getoetst worden.Het certificatieschema kan op de website van SimplyOK worden gedownload.

Allergenenvermelding op verpakking

Een product dat volgens de Simply OK standaard is geproduceerd, geeft ondubbelzinnige, complete en betrouwbare allergeneninformatie. Indien SimplyOK wordt toegepast en hieruit blijkt dat er volgens de VITAL® methode een risico is op kruisbesmetting met een allergeen, wat niet voorkomen kan worden, dan kan de vermelding ‘kan sporen bevatten van’ worden vermeld. De referentiewaarden die bij de VITAL® methode worden gehanteerd zijn in veel gevallen hoger dan de waarden die de NVWA heeft vastgesteld.VITAL® is niet van toepassing op producten met een ‘vrij-van’ claim, de Code of Practice richt zich niet op ‘vrij-van’ producten. Door te zorgen voor betrouwbare allergeneninformatie, kan de consument met een allergie een veilige keuze maken en kunnen allergenen recalls worden voorkomen.

Wil je een automatisch bijgewerkt overzicht van allergenen die aan-/afwezig zijn in je eindproducten? Dan is de allergenenmatrix in onze Specificatie software een mooie oplossing voor jou.

Eisen vanuit retail

Onder andere Albert Heijn vraagt zijn huismerkleveranciers om een allergenenonderbouwing up te loaden in het productspecificatiesysteem. Deze informatie wordt gebruikt om te beslissen of een waarschuwingszin van allergenen op het etiket geplaatst moet worden. De Code of Practice van SimplyOK wordt hiervoor als leidend gezien. Albert Heijn verwacht dat het allergenenmanagementsysteem van de huismerkproducenten aan de Code of Practice voldoet.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het samenstellen van etiketten? Onze specialisten ondersteunen je graag. Neem contact met ons op.

Rianne-Bil.jpg
Auteur: Rianne Bil Manager Kenniscentrum / Adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Lettergrootte op een etiket

Verpakkingen van voorverpakte levensmiddelen zijn er in verschillende soorten en maten. Elk voorverpakt levensmiddel dient voorzien te zijn van een etiket met de verplichte voedselinformatie. Hoe groo...
10 April 2019
branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Recall: wat is het en hoe ga je er professioneel mee om?

Levensmiddelenproducenten zijn verantwoordelijk voor de levensmiddelen die ze op de markt brengen. Breng je een levensmiddel op de markt die niet veilig is (bijvoorbeeld een product met ee...
23 September 2019
kwaliteitsmanagement software

Kwaliteitsmanagement software: waarom het jou helpt

Op je kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving en certificeringsnormen, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Met voortdurende veranderingen in deze eisen wordt het takenpa...
28 December 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu