Voor de zomer berichtte de NVWA dat bedrijven in retail, ambacht en horeca consumenten beter moeten informeren over allergenen in voedsel. Dat bleek uit inspectiegegevens van de NVWA in 2021. Aan welke regels moet je voldoen en waar moet je op letten om te voorkomen dat allergische consumenten ziek worden?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit inspecteerde in 2021 ruim 5000 retail, ambacht en horeca bedrijven. Dit leidde tot 3990 maatregelen, waaronder een groot deel schriftelijke waarschuwingen en een deel boetes. Van de 3196 horecabedrijven voldeden 2088 bedrijven niet aan de eisen. Onderstaande grafiek geeft in percentages weer welk aandeel bedrijven aan de allergenen eisen voldeed en welk aandeel niet voldeed in 2021.
Een allergeen is een stof welke allergische reacties oproept bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Bij een voedselallergie worden antistoffen aangemaakt tegen eiwitdelen in bepaalde voedingsproducten.
Veel voorkomende allergische reacties die ontstaan door blootstelling aan allergenen zijn tranende ogen, een loopneus, jeuk en benauwdheid. De klachten kunnen uiteenlopen van milde klachten tot zeer ernstige met ziekenhuisopname tot gevolg.
Sinds december 2014 moeten alle aanbieders van voedingsmiddelen allergeneninformatie geven over hun producten. Dit geldt voor voorverpakte producten (via het etiket) maar ook voor onverpakte producten, zoals verse losse broodjes in de supermarkt en gerechten in een restaurant. Dit is vastgelegd in Europese wetgeving.
Europese wetgeving heeft veertien stoffen als allergeen benoemd, namelijk: gluten, schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten, selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren.
Bij onverpakte levensmiddelen, zoals een gerecht in een restaurant, moet je klanten en gasten goed informeren over aanwezige allergenen. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk, maar hiervoor gelden specifieke voorwaarden. In paragraaf 20.3 van het Handboek Etikettering van levensmiddelen van de NVWA is vermeld wat de verplichtingen en voorwaarden zijn.
Bij voorverpakte producten moet de allergeneninformatie vermeld staan op het etiket. De allergenen ingrediënten moeten opvallen in de ingrediëntendeclaratie door gebruik van een vet of cursief lettertype of hoofdletters.
Bijvoorbeeld: Ingrediënten: water, tarwebloem, scharrelei.
Omdat een allergische reactie al kan optreden bij het kleinste spoortje van een allergene stof, is het belangrijk de kans op kruisbesmetting zo klein mogelijk te houden en daarmee de bijbehorende risico’s te beperken. Kruisbesmetting treedt bijvoorbeeld op via gebruikte materialen, handen of kleding van medewerkers.
In een cafetaria worden broodjes hamburger belegd. De bak met sla staat naast de bak met walnoten. Tijdens het beleggen is een stukje walnoot in de bak met sla terechtgekomen en zodoende op het bord van een allergische gast gekomen. De gast krijgt een heftige aanval. Er moet een adrenaline injectiepen toegediend worden en de gast wordt opgehaald door de ambulance.
In de keuken van een restaurant worden komkommer en ei op dezelfde snijplank gesneden. Eén van de gasten heeft een ei-allergie en krijgt een heftige huidreactie na het eten van komkommersalade. Hoewel er geen ei in de salade verwerkt is, zijn delen van het ei wel op de komkommer terechtgekomen en heeft dit zodoende geleid tot een allergische reactie.
Het is dus niet alleen van belang om gasten te voorzien van de juiste informatie over producten met allergenen, maar als medewerker moet je er ook alles aan doen om kruisbesmettingen met allergenen te voorkomen.
Wil je meer weten over allergenenbeheersing in de horeca, retail of catering? Onze allergenen specialisten staan voor je klaar. Laat bijvoorbeeld een hygiëne-inspectie uitvoeren door onze onafhankelijke inspecteurs, laat je adviseren over het verstrekken van de juiste informatie aan gasten en klanten of laat medewerkers een E-learning Allergenen in de horeca volgen. We helpen je op ieder vlak.
Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.
Het woord ‘allergie’ betekent letterlijk: veranderde reactie. Het immuunsysteem van iemand die allergisch is, reageert op een andere manier op stoffen van buitenaf dan dat van iemand die niet alle...
Microbiologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het leven van micro-organismen. Deze zijn alleen met een microscoop waar te nemen. In de levensmiddelenmicrobiologie spelen met name bacterië...
Chemische gevaren zijn stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid. De oorsprong van deze gevaren is variabel. De stoffen kunnen van nature aanwezig zijn in het product (bijvoorbeeld ...
Weten of er voedselveilig gewerkt wordt binnen jouw bedrijf? Onze ervaren inspecteurs weten precies waar ze op moeten le...
Wil je jouw medewerkers opleiden voor het controleren en keuren van aardappelen, groenten- en fruitproducten? Dat kan me...
Wet- en regelgeving omtrent allergenen en het voorkomen van kruisbesmetting is de afgelopen jaren flink aangescherpt (Ve...
Bespaar tot 60% van je tijd door digitaal te inspecteren
De franchiseformule waarbij je bent aangesloten stelt bepaalde eisen aan je winkel. Voldoe je daar eigenlijk wel aan? Wi...
Het is een feit dat je moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Daar hoort ook ee...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!