header oranje fruit en groenten

Alle benodigde kennis voor je kwaliteitsafdeling

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 1385 keer bekeken

Als kwaliteitsmanager heb je voortdurend te maken met veranderingen in wet- en regelgeving en voedselveiligheidsnormen. Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste wijzigingen voor jouw branche? Dat kan. Tamara Kee, Senior adviseur QA, vertelt hoe je dit realiseert.

Automatisch op de hoogte van wijzigingen

Met de vele wijzigingen in regelgeving en standaarden en uitzonderingen per productsoort is het soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Kwaliteitsmanagers en ook kwaliteitsmedewerkers hebben vaak zelf de tijd niet om deze wijzigingen bij te houden of op te zoeken. Daarom is jaren geleden het kenniscentrum van Normec Foodcare opgezet. Tamara Kee vertelt hierover: “Abonnees van het kenniscentrum zijn automatisch op de hoogte van de laatste wijzigingen in wet- en regelgeving en standaarden. Je hoeft dus niet meer tal van nieuwsbrieven en websites bij te houden, maar ontvangt de wijzigingen maandelijks in je mailbox.”

Onbeperkt toegang tot kennis

In het kenniscentrum heb je onbeperkt toegang tot alle kennisartikelen. Hieronder vallen tal van kennisblogs, zoals hoe je een voedselveiligheidscultuur implementeert. Ook kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen, diverse productgroepen en risk safety sheets vind je terug in de kennisbank. Tamara: “QA medewerkers vinden snel de informatie die ze nodig hebben. Zo was een klant laatst op zoek naar de MRL (Maximale Residu Limiet) voor een bestrijdingsmiddel en had via het kenniscentrum snel het antwoord gevonden. Bij het opstellen of aanpassen van een gevarenanalyse en risico inventarisatie maken klanten veel gebruik van de risk safety sheets. Hiermee zien zij per gevaar precies hoe de ernst onderbouwd kan worden, omdat verwezen wordt naar de literatuur. Waar je voorheen als kwaliteitsmanager veel tijd kwijt was om zelf allerlei literatuurbronnen te raadplegen, heb je nu alle informatie op één plek bij elkaar.”

Alle informatie per productgroep

In welke branche je ook werkt, de relevante informatie voor jouw productgroepen heb je in de kennisbank snel gevonden. “Je filtert snel op een productgroep, maar bijvoorbeeld ook op een onderwerp of standaard. Het laatste nieuws en belangrijke product- en procesinformatie vind je per productgroep overzichtelijk terug. Ook de verwijzingen naar wet- en regelgeving zijn super handig. Je wordt direct verwezen naar de juiste EUR-lex pagina met de op dat moment geldende (geconsolideerde) tekst”, vertelt Tamara.

Verdieping met kennisevents

Wil je nog een stapje verder de verdieping in gaan? Dat kan met de Normec Foodcare kennisevents. Hieraan kun je als kenniscentrum abonnee gratis deelnemen. Deze events worden meerdere malen per jaar op locatie verzorgd, of in geval van Corona maatregelen online. Tamara: “Tijdens ieder event wordt een ander onderwerp belicht. We delen ervaringen uit de praktijk en geven tips en adviezen over het onderwerp.” Een voorbeeld van een druk bezocht kennisevent is het Food Safety Culture event. “Het implementeren van een voedselveiligheidscultuur speelt momenteel enorm binnen bedrijven. Dit wordt niet alleen vereist vanuit de voedselveiligheidsstandaarden, zoals BRCGS, IFS en FSSC 22000, maar ook vanuit wet- en regelgeving.”

Aanvullend advies

Ook als je de beschikking hebt over alle informatie binnen de kennisbank, loop je vast nog wel eens tegen specifieke vragen aan. Onze QA adviseurs staan dagelijks voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. “Abonnees ontvangen jaarlijks twee gratis advies uren. Eisen in kwaliteitsnormen en wet- en regelgeving zijn vaak complex. We helpen bedrijven graag op ieder vlak verder, ook bij specifieke en complexere vraagstukken. Een voorbeeld hiervan is allergenenmanagement wat op dit moment binnen veel bedrijven als vraagstuk naar voren komt. Ons team van QA adviseurs heeft jarenlang ervaring binnen de food sector. Bovendien levert Normec Foodcare een totaalpakket aan diensten, zodat we voor ieder vraagstuk een passende oplossing kunnen bieden”, sluit Tamara af.

Word nu lid en betaal pas in 2023

Wil jij altijd de juiste kennis in huis hebben op gebied van voedselveiligheid en kwaliteit? Dan is een lidmaatschap van het Normec Foodcare Kenniscentrum echt iets voor jou. Bovendien hebben we nu een mooie actie voor je. Als je namelijk nu een Kenniscentrum abonnement afsluit, heb je de rest van 2022 gratis onbeperkt toegang tot alle kennis op de kennisbank en profiteer je direct van alle andere voordelen van het Kenniscentrum abonnement. Met je aanmelding sluit je een jaarabonnement van € 650,- excl. btw af, welke loopt van 1 januari 2023 t/m 31 december 2023. Waar wacht je nog op?

Sluit een abonnement af
Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
laptop

Keuzestress: de juiste certificeringsstandaard

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke stan...
20 Februari 2018
regelgeving voedselveiligheid

Is de KWID ook verplicht voor aroma’s en dergelijke?

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. De komende maanden zullen wij de verschi...
13 Juli 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief