Alle benodigde kennis voor je kwaliteitsafdeling

29-11-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1230 keer bekeken

Als kwaliteitsmanager heb je voortdurend te maken met veranderingen in wet- en regelgeving en voedselveiligheidsnormen. Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste wijzigingen voor jouw branche? Dat kan. Tamara Kee, Senior adviseur QA, vertelt hoe je dit realiseert.

Automatisch op de hoogte van wijzigingen

Met de vele wijzigingen in regelgeving en standaarden en uitzonderingen per productsoort is het soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Kwaliteitsmanagers en ook kwaliteitsmedewerkers hebben vaak zelf de tijd niet om deze wijzigingen bij te houden of op te zoeken. Daarom is jaren geleden het kenniscentrum van Normec Foodcare opgezet. Tamara Kee vertelt hierover: “Abonnees van het kenniscentrum zijn automatisch op de hoogte van de laatste wijzigingen in wet- en regelgeving en standaarden. Je hoeft dus niet meer tal van nieuwsbrieven en websites bij te houden, maar ontvangt de wijzigingen maandelijks in je mailbox.”

Onbeperkt toegang tot kennis

In het kenniscentrum heb je onbeperkt toegang tot alle kennisartikelen. Hieronder vallen tal van kennisblogs, zoals hoe je een voedselveiligheidscultuur implementeert. Ook kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen, diverse productgroepen en risk safety sheets vind je terug in de kennisbank. Tamara: “QA medewerkers vinden snel de informatie die ze nodig hebben. Zo was een klant laatst op zoek naar de MRL (Maximale Residu Limiet) voor een bestrijdingsmiddel en had via het kenniscentrum snel het antwoord gevonden. Bij het opstellen of aanpassen van een gevarenanalyse en risico inventarisatie maken klanten veel gebruik van de risk safety sheets. Hiermee zien zij per gevaar precies hoe de ernst onderbouwd kan worden, omdat verwezen wordt naar de literatuur. Waar je voorheen als kwaliteitsmanager veel tijd kwijt was om zelf allerlei literatuurbronnen te raadplegen, heb je nu alle informatie op één plek bij elkaar.”

Alle informatie per productgroep

In welke branche je ook werkt, de relevante informatie voor jouw productgroepen heb je in de kennisbank snel gevonden. “Je filtert snel op een productgroep, maar bijvoorbeeld ook op een onderwerp of standaard. Het laatste nieuws en belangrijke product- en procesinformatie vind je per productgroep overzichtelijk terug. Ook de verwijzingen naar wet- en regelgeving zijn super handig. Je wordt direct verwezen naar de juiste EUR-lex pagina met de op dat moment geldende (geconsolideerde) tekst”, vertelt Tamara.

Verdieping met kennisevents

Wil je nog een stapje verder de verdieping in gaan? Dat kan met de Normec Foodcare kennisevents. Hieraan kun je als kenniscentrum abonnee gratis deelnemen. Deze events worden meerdere malen per jaar op locatie verzorgd, of in geval van Corona maatregelen online. Tamara: “Tijdens ieder event wordt een ander onderwerp belicht. We delen ervaringen uit de praktijk en geven tips en adviezen over het onderwerp.” Een voorbeeld van een druk bezocht kennisevent is het Food Safety Culture event. “Het implementeren van een voedselveiligheidscultuur speelt momenteel enorm binnen bedrijven. Dit wordt niet alleen vereist vanuit de voedselveiligheidsstandaarden, zoals BRCGS, IFS en FSSC 22000, maar ook vanuit wet- en regelgeving.”

Aanvullend advies

Ook als je de beschikking hebt over alle informatie binnen de kennisbank, loop je vast nog wel eens tegen specifieke vragen aan. Onze QA adviseurs staan dagelijks voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. “Abonnees ontvangen jaarlijks twee gratis advies uren. Eisen in kwaliteitsnormen en wet- en regelgeving zijn vaak complex. We helpen bedrijven graag op ieder vlak verder, ook bij specifieke en complexere vraagstukken. Een voorbeeld hiervan is allergenenmanagement wat op dit moment binnen veel bedrijven als vraagstuk naar voren komt. Ons team van QA adviseurs heeft jarenlang ervaring binnen de food sector. Bovendien levert Normec Foodcare een totaalpakket aan diensten, zodat we voor ieder vraagstuk een passende oplossing kunnen bieden”, sluit Tamara af.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

carenet software op ipad

QS – quality scheme for food

Exporteer je producten naar Duitsland en verwacht jouw afnemer dat je QS gecertificeerd bent? Of heb je interesse in een QS certificering omdat de afzetmogelijkheden richting Duitsland dan vele malen ...
20 Juni 2019
hammen

Algemene wetgeving op vleesvervangers

In deel 1 van de artikelenreeks over wetgeving met betrekking tot vlees vervangende producten was te lezen dat er momenteel geen concrete wetgeving is voor deze productgroep, op de wetgeving voor Nove...
10 Februari 2020
Training

In 8 stappen naar een maximaal trainingsresultaat

Onvoldoende getrainde medewerkers staat gemiddeld op nummer 5 van meest voorkomende audit afwijkingen tijdens BRCGS, IFS en FSSC 22000 audits. Een beperkte training van medewerkers heeft gevolgen. Een...
24 Augustus 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief