• Nederlands
    • Engels
    • Duits

Blog

Lees verder boxarrow-up

Wat is kruisbesmetting en hoe voorkom je het?

18-03-2020 Blog | Quality Assurance

Elk bedrijf dat voedingsmiddelen produceert heeft de term kruisbesmetting vast gehoord. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk kruisbesmetting te vermijden. Maar wat houdt kruisbesmetting eigenlijk in en hoe kan je het voorkomen? Wat is kruisbesmetting? Kruisbesmetting is het besmetten van voedingsmiddelen met micro-organismen, allergenen, chemische stoffen of fysische delen die hier niet in horen te zitten. Bij allergenen, chemische stoffen en fysische delen noemen we dit ook wel contaminatie. Kruisbesmetting treedt bijvoorbeeld op als rauwe producten en gegaarde producten niet (goed) gescheiden worden. Hierbij kunnen micro-organismen die aanwezig zijn op het rauwe product worden overgedragen op de gegaarde producten. Indien er pathogene micro-organismen aanwezig zijn, kunnen deze micro-organismen in het gegaarde product uitgroeien en bederf en/of ziekte veroorzaken. Bij allergenen ontstaat er bijvoorbeeld kruisbesmetting als productresten van een ei-product een product zonder ei besmet. Consumenten met een ei-allergie ervaren allergische reacties bij het eten van het besmette product. Zulke allergische reactie moet je natuurlijk voorkomen. Hoe voorkom je kruisbesmetting? Door het volgen van de wettelijke HACCP normen, hygiënecodes en/of kwaliteitssystemen (waarbij HACCP de basis is), kan je een systeem opzetten van procedures, werkinstructies en controles om zo kruisbesmetting te voorkomen. Enkele algemene maatregelen die je kunt nemen: Maak de

Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up

Top 3 veelgevraagde oplossingen voor specificaties

18-03-2020 Blog | CareNet Online

Onze accountmanagers bezoeken dagelijks diverse food bedrijven om oplossingen te bieden voor kwaliteitsvraagstukken. Ieder bedrijf is anders en daarom wordt altijd per bedrijf besproken welke vraagstukken er spelen en welke oplossing het best passend is. We hebben voor je op een rij gezet welke oplossingen in de praktijk het meest worden gevraagd op het gebied van productspecificaties. 1. Het aantal handelingen voor het opstellen van productspecificaties verminderen Het handmatig opstellen en aanpassen van specificaties is een tijdrovende klus. Een grote verzameling aan grondstofspecificaties en recepturen moet je omzetten tot ingrediëntendeclaraties, KWID (kwantitatieve ingrediënten declaratie), voedingswaarden berekeningen en correcte allergenendeclaraties. We zien dat het digitaliseren van dit gehele proces ervoor zorgt dat de rust terugkeert op de kwaliteitsafdeling. Het aantal handelingen voor het opstellen van productspecificaties wordt tot 50% verminderd. 2. De foutgevoeligheid bij het opstellen van productspecificaties verlagen Zoals bij vele handmatige processen het geval is, is de foutgevoeligheid bij het handmatig opstellen van productspecificaties erg hoog. Een fout in een berekening of het aanpassen van gegevens is immers zo gemaakt. Een kleine fout kan hele grote gevolgen hebben. Denk daarbij aan een recall vanwege een foutieve allergenendeclaratie. De kosten van een recall zijn aanzienlijk. Bovendien draagt het niet bij

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten