ISO 26000

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 513 keer bekeken

De verhouding van ondernemingen ten opzichte van de maatschappij en de omgeving waarin ze actief zijn is een kritische factor voor ondernemingen om effectief te kunnen functioneren. Het wordt ook alsmaar meer in rekening gebracht om de algemene prestaties van een onderneming te beoordelen.

ISO 26000 voorziet richtlijnen voor ondernemingen en organisaties over hoe ze op een maatschappelijk verantwoorde manier kunnen tewerk gaan. Dit betekent handelen op een ethisch verantwoorde en transparante manier die bijdraagt aan de gezondheid en welvaart van de maatschappij. ISO 26000 geeft eerder een richting aan dan vereisten te stellen, het is dus een hulpmiddel in plaats van een certificeerbare norm of managementsysteem. Het toepassen van de richtlijn is vrijwillig. ISO 26000 is dan ook niet certificeerbaar. Deze standaard helpt wel om te verduidelijken wat maatschappelijke verantwoordelijkheid is en om ondernemingen en organisaties deze principes te laten vertalen naar effectieve acties. ISO 26000 werd gelanceerd in 2010 na vijf jaar onderhandelen tussen verschillende stakeholders wereldwijd, zoals vertegenwoordigers van NGO’s, regeringen, industrie, consumentengroeperingen en arbeidersorganisaties waardoor men met recht kan zeggen dat ISO 26000 een internationale consensus weergeeft.

ISO 26000 heeft als doelstelling ondernemingen en organisaties bij te staan bij het implementeren van een maatschappelijk verantwoord beleid. ISO 26000 geeft onder meer richtlijnen voor:

  • Het bepalen van de maatschappelijke verantwoordelijkheden
  • Het opzetten en implementeren van een strategie inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Het identificeren en betrekken van stakeholders
  • Het vergroten van de geloofwaardigheid van claims en communicatie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen

Meer info op de ISO website.

Zou u graag ISO 26000 implementeren of uw huidige ISO 26000 standaard optimaliseren? Aarzel niet om ons te contacteren via het contactformulier of bel naar het nummer 09/361.00.61.

Bekijk ook de andere normen die wij ondersteunen binnen ISO:

Naast ISO ondersteunen wij ook normen zoals:

janna-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Janna Mestach.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

janna-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Janna Mestach

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

janna-juiste-formaat-website