KWID: wanneer en hoe?

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 482 keer bekeken

Een productnaam of afbeelding op een verpakking zegt vaak iets over één of meer ingrediënten die het product bevat. Van sommige ingrediënten moet u het percentage vermelden om de consument goed te kunnen informeren en in staat te stellen producten te vergelijken. Dit wordt de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie genoemd, oftewel KWID. Maar wanneer is het wel en wanneer niet verplicht? En hoe moet het dan worden vermeld?

Wanneer is de vermelding van KWID verplicht?

Volgens artikel 9 van de Verordening (EU) Nr. 1169/2011 is het vermelden van de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten of categorieën ingrediënten verplicht. In artikel 22 wordt aangegeven dat de vermelding verplicht is wanneer een ingrediënt of categorie ingrediënten:

  • voorkomt in de benaming van het levensmiddel of door de consument gewoonlijk met die benaming wordt geassocieerd. Bijvoorbeeld: chocolade-ijs, fruittaart of rundergehakt in chili con carne.
  • opvallend in woord of beeld of als grafische voorstelling op de etikettering is aangegeven. Bijvoorbeeld de vermelding ‘met room’ of een afbeelding van een koe om melk of boter te benadrukken.
  • van wezenlijk belang is om een levensmiddel te karakteriseren en het te onderscheiden van de producten waarmee het wegens zijn benaming of aanblik zou kunnen worden verward (bijvoorbeeld eigeel in ‘mayonaise’).

Wanneer hoeft KWID niet vermeld te worden?

In bijlage VIII, punt 1 staat aangegeven voor welke ingrediënten de kwantitatieve opgave niet is vereist nl. Ingrediënten:

  • waarvan het netto-uitlekgewicht is aangegeven overeenkomstig punt 5 van bijlage IX. Bijvoorbeeld tonijn in pekel en ananas in siroop. De hoeveelheid van het ingrediënt kan hierbij op basis van het netto-uitlekgewicht worden berekend. Als dit niet kan, geldt de vrijstelling niet.
  • waarvan de hoeveelheid reeds krachtens de bepalingen van de Unie verplicht op het etiket moet worden vermeld. Bijvoorbeeld bij vruchtensap en -jam.
  • die in kleine doses ter verhoging van het aroma worden toegevoegd. Voorbeelden zijn knoflook, kruiden en specerijen in: knoflookbrood, chips met kipsmaak, ..
  • die weliswaar voorkomen in de benaming van het levensmiddel, maar niet van dien aard zijn dat zij de keuze van de consument in het land van verkoop bepaalt omdat de variërende hoeveelheid niet van wezenlijk belang is om het levensmiddel te karakteriseren of het niet van soortgelijke levensmiddelen onderscheidt. Voorbeelden zijn sojasaus en zoute stokjes.

Daarnaast is KWID niet verplicht voor levensmiddelen die uit slechts één ingrediënt bestaan, voor niet-voorverpakte levensmiddelen, voor bestanddelen die van nature in levensmiddelen aanwezig zijn en niet toegevoegd zijn als ingrediënten, voor de toegevoegde suikers en zoetstoffen wanneer conform de wetgeving vermeldingen hierover zijn toegevoegd aan de benaming van het product zoals “bevat zoetstoffen”.

Meer informatie

Heeft u vragen over de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie of andere vragen over etikettering? Onze etiketteringsspecialisten helpen u graag door het beantwoorden van uw vragen of het uitvoeren van een etiketcontrole. Neem gerust contact met ons op.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
janna-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Janna Mestach.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

labeling

Wat is een clean label?

Clean labelling speelt een steeds grotere rol in zowel de productontwikkeling als de etikettering en marketing van voedingsmiddelen. Met clean labelling wordt ingespeeld op de behoefte van de consumen...
16 September 2021
foodlab test

Organische zuren in de strijd tegen Listeria monocytogenes

Het op een juiste manier invulling geven aan Listeria monocytogenes studies staat nog steeds volop in de belangstelling. Dit is namelijk verplicht voor ready to eat producten volgens Verordening (EG) ...
04 Januari 2021

FSSC 22000

FSSC (Food Safety System Certification) 22000 is een GFSI erkende standaard. Het FSSC 22000 schema bevat een certificeringsmodel dat je kan gebruiken voor de hele voedselketen. De documenten bevatten ...
04 April 2023

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

janna-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Janna Mestach

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

janna-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief