Goed en veilig voedsel van boer tot bord

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 435 keer bekeken

Het kopen van een voedingsmiddel in de supermarkt lijkt zo vanzelfsprekend. Maar voordat het eten op uw bord ligt, heeft de aardappel, sperzieboon of gehaktbal een hele reis achter de rug. En die reis begint bij de producent van ons voedsel: de boer. Als boer moet u diverse onderzoeken uitvoeren om te zorgen voor goed en veilig eten. En ook in de rest van de keten moet u de voedselveiligheid bewaken.

Bodemonderzoek

Om zeker te weten dat je als boer veilige producten kunt leveren aan de klant, moet je diverse onderzoeken uitvoeren. Allereerst moet de grond waarop u producten teelt of waar je dieren op grazen van goede kwaliteit zijn. Dit meet je door het uitvoeren van bodemonderzoek. Denk hierbij aan bodembemestingsanalyses of nematodenanalyses. Nematoden zijn heel belangrijk voor een gezonde en vruchtbare bodem, maar enkele soorten nematoden kunnen ook schadelijk zijn voor het te telen gewas. Ons laboratorium  is gespecialiseerd in deze analyses en heeft veel kennis en ervaring in huis om de juiste analyses uit te voeren en het juiste advies te geven. Maar ook de mest die op het land wordt gebracht moet onderzocht worden door middel van mestanalyse. Zo weet u of de bodem op maat voedingsstoffen krijgt waarmee bijvoorbeeld gras, rode kool, wortels en prei optimaal groeien.

Veilig voedsel voor dieren

Het drinkwater en voedsel voor de dieren moet uiteraard ook veilig zijn. Hierop moet u dus ook analyses laten uitvoeren. Denk aan microbiologische en chemische analyses. Omdat wateronderzoek vaak enkele keren per jaar uitgevoerd moet worden, bieden we deze service aan in de vorm van een abonnement. Het lab zorgt voor het inplannen en uitvoeren van de monsternames, zodat de analyses altijd op tijd uitgevoerd worden en je volledig ontzorgd bent. Dit doen we al voor diverse ketenconcepten, zoals voor Keten Duurzame Varkenshouderij. Hiermee zijn de deelnemers aan deze concepten zeker van tijdige monsternames en de juiste analyses.

groenten zwart wit

Analyse van AGF producten

Als je aardappelen, groenten of fruit teelt, heb je te maken met specifieke wetgeving, zoals voor residuen van bestrijdingsmiddelen, chemische analyse en microbiologisch onderzoek. Door de juiste onderzoeken uit te voeren, meet u keer op keer de veiligheid van deze producten en ontvangen uw klanten veilig voedsel. In onze blog over pesticiden leest u meer over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, -bestrijdingsmiddelen en wetgeving.

Een veilige keten

Als de producten voldoende onderzocht en veilig zijn, gaan deze naar de volgende schakel in de keten. Welke schakel dit ook is, in iedere schakel van de keten moet de voedselveiligheid bewaakt worden. Zo ook tijdens transport, opslag, verwerking, verpakking en etikettering. Ook verderop in de keten moeten aanvullende onderzoeken en analyses worden uitgevoerd. Pas als de veiligheid van de voedingsmiddelen in iedere schakel van de keten gegarandeerd is, zijn deze geschikt voor verkoop.

Goed en veilig voedsel

Wilt u analyses laten uitvoeren of bent u benieuwd aan welke voedselveiligheids- en kwaliteitsaspecten je moet denken voor uw bedrijf? We helpen iedere schakel in de keten bij het realiseren van goed en veilig eten. Vanaf een goede grond bij de boer tot en met een goed verpakt en geëtiketteerd product en een veilig en lekker product op het bord van de consument. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met onze specialisten.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
michel-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Product Manager Levensmiddelen Michel Witmer.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

michel-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Product Manager Levensmiddelen Michel Witmer

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

michel-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief