Claim-test: bewijs dat jouw product de beste is

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 60 keer bekeken

Je wilt natuurlijk het liefste van de daken schreeuwen dat jouw product het beste product of lekkerste product is. Zodat de consument in de supermarkt eerder jouw product kiest dan dat van de concurrent. Maar welke claim kun je gebruiken voor jouw product?

Als beste getest

Wil je een claim op je product plaatsen, zoals ‘als beste getest’ of ‘als lekkerste getest’? Dat kan. Maar dan moet je wel zeker weten dat je claim klopt. Daar kom je achter met een claim-test. Als uit de test blijkt dat jouw product significant beter scoort dan dat van de concurrenten, kan een claim gevoerd worden.

Het belang van een claim-test

Een claim die gebaseerd is op onderzoeksresultaten kan een effectieve manier bieden om je product beter te verkopen. Als bedrijf en merk wil je betrouwbaar overkomen, zodat consumenten je product blijven kopen. Daarom is het belangrijk dat de claim die je voert op je product ook echt gebaseerd is op onderzoeksresultaten en niet zomaar ‘uit de lucht gegrepen’ is.

Eisen voor claim-testen

In ons Smaakhuis voeren we met ons uitgebreide consumententestpanel diverse claim-testen uit voor zowel food als non-food producten. Voor het verkrijgen van betrouwbare resultaten, houden we rekening met onder andere de volgende eisen:

 • Voor de claim-test moet minimaal 60 tot 70% van de markt worden meegenomen in het onderzoek. Hierbij is het belangrijk dat er sprake is van een goede afspiegeling van de markt. Denk aan de belangrijkste marktleiders en/of huismerken.
 • Om betrouwbare resultaten te verkrijgen worden claim-testen uitgevoerd onder een grote steekproef van minimaal n = 100, maar bij voorkeur n = 150 voor meer betrouwbaarheid. Daarnaast wordt met een dergelijk grote steekproef sneller een significant resultaat gevonden.
 • De testen worden uitgevoerd onder gebruikers van het product of de productgroep.
 • Er wordt blind getest, hierdoor heeft de merkbeleving geen invloed op de resultaten.
 • Voor de test wordt gebruik gemaakt van producten uit het schap. Een handproduct is immers geen eerlijke vergelijking ten opzichte van lijnproducten van referenten. Ook zorgen we dat de houdbaarheid geen invloed kan hebben op de resultaten. De THT van de producten zit dus zo dicht mogelijk bij elkaar.
 • Testen worden vergelijkend uitgevoerd. Bij een vergelijkende test worden de verschillen opgeblazen, waardoor de kans op zichtbare verschillen groter is.
kant-en-klaar-maaltijden-whitepaper-smaak

Aandachtspunten

Overweeg je om een claim te voeren voor je product? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Wil je meerdere claims voeren, zoals naast ‘als beste getest’ ook de claim ‘als lekkerste getest’? Geef dit dan altijd aan voorafgaande aan de claim-test. Door hier al meteen rekening mee te houden in de test, komen we tot de juiste resultaten.
 • Heb je de resultaten van de claim-test binnen en kun je een claim voeren? Overleg dan met de juridische afdeling op welke wijze deze claim in een communicatie-uiting kan worden verwoord.
 • Wil je in je uiting ook het testcentrum benoemen? Stuur de communicatie-uiting dan vooraf naar ons toe ter controle.
 • Voer de claim niet te lang. Door ontwikkelingen in de markt kan het zijn dat de claim na verloop van tijd niet meer geldt. We adviseren een uiting niet langer dan 6 maanden te voeren.

Claim-test laten uitvoeren?

Normec Sensory voert al meer dan 30 jaar consumenten- en sensorisch onderzoek uit voor bedrijven in de food en non-food sector. We horen graag welke claim je wilt plaatsen op je product, zodat we een passende claim-test voor je kunnen inplannen, uitvoeren en analyseren. Je ontvangt na afloop een heldere rapportage, zodat je precies weet hoe je product beoordeeld wordt en of je de claim kunt voeren.

Neem contact met ons op
favicon
Auteur: Charissa Mouw Senior Projectmanager Sensory
tinka-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

labeling

Wat is een clean label?

Clean labelling speelt een steeds grotere rol in zowel de productontwikkeling als de etikettering en marketing van voedingsmiddelen. Met clean labelling wordt ingespeeld op de behoefte van de consumen...
16 September 2021
foodlab test

Organische zuren in de strijd tegen Listeria monocytogenes

Het op een juiste manier invulling geven aan Listeria monocytogenes studies staat nog steeds volop in de belangstelling. Dit is namelijk verplicht voor ready to eat producten volgens Verordening (EG) ...
04 Januari 2021
ethyleenoxide

Sesam nieuw te declareren allergeen in VS

Per 1 januari 2023 moet sesam als allergeen gedeclareerd worden in de Verenigde Staten. De wettelijk verplicht te declareren allergenen kunnen van land tot land verschillen. Waarom zijn de declaratie-...
21 Februari 2023

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

tinka-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Tinka Alaerds

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

tinka-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief