Kennis

Challenge test: wat, hoe en waarom?

Challenge test: wat, hoe en waarom?

Als levensmiddelenbedrijf moet je voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Daar hoort ook een studie naar de houdbaarheid van je kant-en-klare voedselproduct bij. De challenge test is hierbij een onmisbaar onderdeel.

Met een challenge test onderzoekt ons ervaren expertiseteam in hoeverre een micro-organisme in jouw product kan groeien. Zo weet je bijvoorbeeld wat Listeria monocytogenes doet in jouw product bij een besmetting. We komen hier achter door opzettelijk micro-organismen toe te voegen en het daarna te meten.

Volgens welke richtlijnen wordt een challenge test Listeria uitgevoerd?

Bij Normec Foodcare voeren we challenge testen uit volgens het ‘EURL LM document Technical guidance document on challenge tests and durability studies for assessing shelflife of ready to eat foods related to Listeria monocytogenes’, kortweg TGD genoemd. Dit is de Europese leidraad voor challenge testen. Ook wordt gewerkt volgens aanvullende eisen van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) in Nederland en het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) in België. Een groot voordeel is dat je met challenge testen meteen voldoet aan de eisen die zijn beschreven in Informatieblad 85.

Zo werkt een challenge test

Aan het begin (dag 0) doen we een meting, net als meerdere momenten tijdens en aan het einde van de houdbaarheid van de test. Zo berekenen we hoe Listeria monocytogenes groeit en stellen we vast of het product als voedingsbodem voor Listeria monocytogenes kan dienen. Als dit het geval is, kan je het resultaat van de challenge test gebruiken om intermediaire grenswaarden vast te stellen om ervoor te zorgen dat de grenswaarde (zoals bij Listeria monocytogenes: 100 kve/g) niet overschreden wordt aan het einde van de houdbaarheidstermijn.

Tijdens de challenge test nemen we ook verschillende parameters mee, waaronder bijvoorbeeld conservering, pH, zout, wateractiviteit en andere micro-organismen als algemeen kiemgetal, gisten en schimmels en melkzuurbacteriën. Hierdoor krijg je een volledig beeld over de groei en/of remming van Listeria monocytogenes.

Onderbouwing van de productiebatches

Met alleen meten van de Listeria monocytogenes ben je er nog niet. Er wordt steeds strenger gekeken naar de onderbouwing van de productiebatches die gebruikt worden in de test. Voordat het levensmiddelenbedrijf een challenge test Listeria laat inzetten bij een laboratorium, moet het bedrijf over relevante informatie beschikken van het te onderzoeken product. Met deze informatie moet je onder andere aantonen dat de producten die onderzocht worden tijdens de challenge test representatief zijn voor de reguliere productiebatches die het bedrijf produceert. Zo wordt gevraagd naar productieprocessen en specifieke productkenmerken (zoals conserveermiddelen, zout, pH, etc.) van het te onderzoeken levensmiddel, inclusief de variabiliteit tussen en binnen productiebatches.

Momenteel worden voorafgaand aan de challenge test Listeria aan de hand van een vooronderzoek minimaal vijf pH en aw metingen gevraagd per batch en dit voor minimaal drie product batches (van verschillende productiedagen). Bij start van de challenge test kan een nieuwe batch afgekeurd worden als de meting op dag 0 niet binnen het 90% bereik van het vooronderzoek valt.

Auteur: Roxanne Stoel
Projectmanager

Meer kennisberichten

“Vrij-van” allergenenclaims

“Vrij-van” allergenenclaims

Specificatiebeheer: wat komt er kijken bij het beheren van productspecificaties?

Specificatiebeheer: wat komt er kijken bij het beheren van productspecificaties?

Inspecteer jij al digitaal?

Inspecteer jij al digitaal?